Terciul de orez alb - cea mai bună dietă terapeutică pentru bolnavii de cancer

Există metode şi tehnici tradiţionale specifice pentru a face terci de orez cu adevărat sănătos.
Există metode şi tehnici tradiţionale specifice pentru a face terci de orez cu adevărat sănătos. (screenshot tramite video Youtube "Okayu Japanese Congee")

În prezent, medicina occidentală tratează cancerul în principal prin chirurgie, chimioterapie şi radioterapie.

Cu toate acestea, din punct de vedere clinic, mulţi pacienţi bolnavi de cancer care apelează la tratamentul cu medicină tradiţională chineză (MTC) au fost copleşiţi fizic de efectele adverse după ce au primit tratament de medicină occidentală. Aceştia se îndreaptă către MTC cu speranţa de a-şi ameliora starea de slăbiciune.

Atât MTC, cât şi medicina occidentală au argumente pro şi contra în tratarea cancerului. Dacă s-ar completa reciproc, folosindu-şi avantajele respective pentru a trata şi îngriji pacienţii, s-ar obţine cel mai bun model de tratament complet.

Ce este cancerul din perspectiva MTC?

Medicina tradiţională chineză are propriile sale idei, înţelegeri şi abordări terapeutice distincte în ceea ce priveşte cancerul. Pornind de la cauza principală a cancerului, MTC consideră că acesta este rezultatul "umezelii avansate a flegmei", care se referă la disfuncţia organelor interne ale corpului uman, ceea ce duce la acumularea anormală de lichid corporal - un produs patologic.

Anticii credeau că "flegma călătoreşte împreună cu qi (energia vitală) şi astfel este omniprezentă", şi "toate bolile sunt cauzate de flegmă". Care este adevărata origine a flegmei? Conform teoriei MTC, dacă qi-ul este slab, fluidele nu se transformă şi nu sunt transportate în mod corespunzător, iar "umezeala" se acumulează. Umezeala se coagulează în flegmă atunci când rămâne prea mult timp în zonă. Altfel spus, cauza principală a cancerului este deficitul de vitalitate din interiorul corpului, care produce flegmă, iar acumularea şi stagnarea flegmei provoacă stagnarea sângelui şi produce toxine.

Rezistenţa dificilă a tumorilor canceroase rezidă în dezechilibrul mediilor biologice interne ale organismului, unde combinaţia de alimente, flegmă, umezeală, stagnare şi otravă face ca acestea să fie greu de vindecat. Tratamentul MTC al tumorilor vizează ajustarea generală a organismului, alungând diversele "otrăvuri rele" întrepătrunse, restabilind mediul biologic intern dezechilibrat şi favorizând dispariţia sau transformarea celulelor canceroase pentru ca organismul să le folosească.

Tratamentul MTC al cancerului: Este fundamental ca splina şi stomacul să fie puternice

Medicina tradiţională chineză consideră că "splina este fundamentul vieţii postnatale", că "organele interne şi intestinele îşi au toate qi-ul din stomac" şi că "abundenţa de qi din stomac aduce sănătate, iar lipsa lui înseamnă moarte". Atunci când splina şi stomacul lucrează activ, tot ceea ce este ingerat poate fi complet digerat, absorbit şi utilizat - atunci corpul poate deveni sănătos, iar boala va fi respinsă, ceea ce duce la o recuperare rapidă.

Prin urmare, un punct de plecare important pentru tratamentul tuturor bolilor (inclusiv al cancerului) este de a nu afecta splina şi stomacul, altfel, boala nu numai că va fi dificil de vindecat, dar va deveni complicată.

Mulţi pacienţi care au fost supuşi unei intervenţii chirurgicale, chimioterapiei şi/sau radioterapiei în tratamentul de medicină occidentală au o splină şi un stomac slabe, apetit scăzut şi oboseală. Motivul principal este că aceste tratamente provoacă o mare epuizare a qi-ului corpului.

Conform statisticilor clinice, 40% dintre pacienţii cu cancer mor din cauza malnutriţiei. Prin urmare, înainte şi după primirea tratamentului de medicină occidentală, ar trebui să se aibă grijă de splină şi de stomac şi să se asigure că tot aportul alimentar este absorbit în mod normal, pentru a învinge cancerul.

Orezul Japonica - alimentaţia terapeutică naturală numărul unu pentru hrănirea Qi-ului din stomac

Pentru persoanele care sunt fragile şi nu pot mânca, ajustarea dietei este cea mai importantă şi de bază metodă preconizată de MTC. "Canonul interior al Împăratului Galben", tratatul clasic al medicinei chineze antice, rezumă principiile dietei şi relaţia acesteia cu păstrarea sănătăţii după cum urmează: "Cele cinci cereale sunt pentru hrană, cele cinci fructe ca suplimente, cele cinci legume sunt pentru umplerea golurilor, în timp ce cele cinci animale sunt pentru beneficii suplimentare".

Cele cinci cereale sunt orezul, meiul, fasolea, grâul şi sorgul. Acestea sunt cele mai importante alimente de bază, deoarece sunt principalele ingrediente pentru a susţine viaţa. Persoanele care se abat de la cele cinci cereale ca hrană de bază pentru o perioadă lungă de timp vor suferi mai devreme sau mai târziu probleme de sănătate. De aceea, "Compendiul de Materia Medica", un alt document clasic al medicinei chineze, spune: "Natura ne oferă cele cinci cereale, pentru a-i face pe oameni să devină sănătoşi. Trăieşti atunci când le primeşti şi mori dacă nu le primeşti".

De asemenea, "Compendiul de Materia Medica" a subliniat că dintre cele cinci cereale, orezul japonica este cel mai bun, deoarece este blând prin natura sa, posedă armonia oferită de cer şi pământ şi este considerat ca fiind potrivit pentru aproape toată lumea. Indiferent dacă organismul este sănătos sau bolnav, consumul de orez japonica poate susţine viaţa, fără efecte secundare. De asemenea, poate neutraliza prejudiciile altor alimente, facilitând organismului uman digerarea şi absorbţia nutrienţilor din alte alimente.

Orezul japonica este de natură blândă, posedă armonia dintre cer şi pământ şi este considerat cel mai potrivit orez pentru a menţine viaţa.
Orezul japonica este de natură blândă, posedă armonia dintre cer şi pământ şi este considerat cel mai potrivit orez pentru a menţine viaţa. (screenshot tramite video Youtube "Okayu Japanese Congee")

Terciul de orez japonica hrăneşte splina, stomacul, reface carenţele şi aduce beneficii din belşug

Gătitul orezului japonica sub formă de terci poate nu numai să hrănească splina şi stomacul şi să revigoreze qi-ul acestuia din urmă, dar are şi următoarele patru beneficii:

  1. Hrăneşte yin-ul şi favorizează fluiditatea corpului, hrănind organele interne.
  2. Favorizează transpiraţia şi detoxifierea organismului.
  3. Are efect diuretic, reduce flatulenţa.
  4. Ajută alte medicamente să intre în acţiune.

Wang Shixiong, un savant în medicină din timpul dinastiei Qing, a menţionat în "Spectrul Dietei Suixiju" că, dacă oamenii săraci suferă de sindromul de deficienţă, pot consuma partea apoasă de deasupra terciului gros de orez, care adesea poate face minuni asemănătoare cu supa de ginseng.

Familiile mari gătesc adesea terci în vase mari. În timpul gătitului, când partea superioară a terciului de orez se rostogoleşte în bule pe măsură ce fierbe şi devine groasă şi netedă ca o pastă, aceasta este "ulei de orez" (ulei de congee sau ulei de terci). Scurgeţi acest strat de ulei de orez într-un bol, beţi-l direct sau adăugaţi puţină sare pentru a-l servi. Acesta poate reface fluidele şi energia şi este foarte hrănitor pentru persoanele fragile şi în vârstă. Fie că este vorba de un pacient sau de o mamă care a născut de curând, terciul este întotdeauna cea mai bună dietă în scopul recuperării.

Supa de orez (ulei de terci) din stratul superior al terciului de orez japonica este valoroasă pentru refacerea lichidelor şi a energiei şi este benefică pentru persoanele în vârstă, bolnave şi mamele nou-născuţilor.
Supa de orez (ulei de terci) din stratul superior al terciului de orez japonica este valoroasă pentru refacerea lichidelor şi a energiei şi este benefică pentru persoanele în vârstă, bolnave şi mamele nou-născuţilor. (screenshot tramite video Youtube "Okayu Japanese Congee")

Zhang Mu, medic eminent, a spus că dacă un pacient este extrem de fragil şi suferă de diaree după ce a mâncat o perioadă îndelungată şi starea sa nu se ameliorează după administrarea de medicamente, ar trebui să încerce să consume terci de orez.

Terciul poate fi preparat prin adăugarea de orez şi apă într-un vas de lut şi lăsându-l să fiarbă. După ce orezul este fiert şi apare uleiul de terci, se îndepărtează doar orezul fiert şi se adaugă orez proaspăt. Când terciul devine foarte gros, scoateţi-l din oală şi savuraţi-l. Cele două rânduri de uleiuri de orez se află acum în acelaşi bol de terci, ceea ce este bun pentru a "restabili vitalitatea".

Unii medici nu-i lasă pe pacienţi să consume terci, deoarece o persoană bolnavă nu are vitalitate în corp. Dacă nu pot mânca terci şi le este greu să înghită orezul, stomacul lor se va goli, iar starea se va înrăutăţi. Deoarece qi-ul stomacal este deficitar, medicamentul luat nu poate ajunge în partea afectată a corpului prin qi-ul stomacal şi nu-şi poate oferi efectul terapeutic.

Terciul gros este mai eficient decât cel apos

Există metode şi tehnici tradiţionale specifice pentru a face terci de orez cu adevărat sănătos. Secretul preparării terciului de orez este clar precizat în "Lista de alimente Suiyuan" a lui Yuan Mei din dinastia Qing: "Dacă vezi apa, dar nu vezi orezul, nu este terci; dacă vezi orezul, dar nu vezi apa, nu este nici acesta terci. Trebuie să faci ca apa şi orezul să se amestece bine, să fie moi şi unsuroase, iar acesta este un terci autentic." Adesea spunem terci "topit", ceea ce înseamnă "fierberea orezului până când acesta se sfărâmă şi se transformă treptat într-o formă topită".

Atunci când se prepară terciul, este indicat să se folosească orez japonica. Terciul apos şi cel gros au efecte diferite - terciul gros are un puternic efect tonic şi este indicat persoanelor cu deficienţă severă de splină şi stomac. Pentru cei care au flatulenţă la nivelul abdomenului, au probleme la urinare şi sunt fragili şi incapabili să transpire, este indicat să consume tipul mai apos.

Zhang Mu a subliniat că trebuie acordată atenţie atunci când consumaţi terci, astfel încât să îl consumaţi cât este cald, niciodată rece, pentru că odată răcit, poate provoca asfixiere.

Abilităţi speciale în prepararea terciului

Atunci când se prepară terciul, cel mai bine este să adăugaţi la început suficientă apă, să echilibraţi raportul de apă şi orez şi să nu adăugaţi apă în timpul procesului de gătire, altfel terciul va deveni mai subţire şi i se va reduce consistenţa şi aroma bogată. În condiţii normale, raportul dintre apă şi orez pentru terciul gros este de 15:1 (de exemplu, 1 bol de orez japonica, plus 15 boluri de apă), iar raportul dintre apă şi orez pentru terciul apos este de 20:1. În cazul în care timpul de gătire este mai lung (2 ore, de exemplu), raportul dintre apă şi orez pentru terciul gros este de 20:1, iar cel pentru terciul apos este de 30:1.

Este întotdeauna recomandat să se folosească oale pentru a găti terci de orez, deoarece acestea pot păstra căldura mai mult timp şi pot încălzi boabele de orez în mod continuu şi mai uniform, pentru a păstra terciul parfumat şi lipicios. Cel mai bine este dacă timpul de gătire poate fi de până la 2 ore, pentru ca boabele de orez să se topească complet şi să devină mai mult o pastă.

Consumul de terci de orez este cel mai simplu şi mai eficient mod de a îmbunătăţi qi-ul stomacal al organismului. Numai după ce qi-ul stomacal al organismului se recuperează, acesta poate absorbi şi utiliza în mod eficient alte aporturi alimentare.

Terciul de orez este însăşi baza pentru menţinerea sănătăţii omului. Un alt remediu simplu pentru a hrăni qi-ul splinei şi al stomacului este "Decoctul Sishen (din patru plante)", care constă în igname, fructe de gorgon, seminţe de lotus şi poria cocos. Aceste patru ierburi au proprietăţi medicinale blânde şi sunt foarte eficiente în reglarea splinei şi în hrănirea stomacului. În cazul pacienţilor care au o stare fizică fragilă după tratamentul împotriva cancerului, se poate adăuga astragalus pentru a reface qi-ul şi a spori capacitatea de recuperare a organismului.