Termenul de depunere a ofertelor pentru privatizarea Poştei se amână

Poşta Română, lucrător poştal
Poşta Română, lucrător poştal (Epoch Times România)

Ministerul Societăţii Informaţionale (MSI) prelungeşte cu trei luni, până în septembrie, data limită de depunere a documentelor de participare şi a ofertelor preliminare şi neangajante pentru procesul de privatizare a Companiei Naţionale Poşta Română.

Conform Mediafax, termenul a fost prelungit ca urmare a solicitării unei "importante administraţii poştale europene", care a achiziţionat recent dosarul de privatizare, "şi a evoluţiei pieţei serviciilor poştale locale şi internaţionale".

În consecinţă, data limită de depunere a documentelor de participare şi a ofertelor preliminare şi neangajante pentru procesul de privatizare a Companiei Naţionale Poşta Română a fost decalată de la 30 iunie 2014, ora 12:00, până la 30 septembrie 2014, se arată într-un comunicat al MSI.

"Procesul de privatizare a Poştei Române este în plină desfăşurare şi există în prezent premisele unei privatizări de succes întrucât o mare administraţie poştală europeană a cumpărat recent dosarul de privatizare a companiei. Fiind vorba de o documentaţie complexă, de o decizie importantă şi de o tranzacţie majoră, s-a solicitat prelungirea termenului de depunere a ofertelor preliminare. Consultantul împreună cu echipa de privatizare poartă discuţii cu alţi potenţiali investitori şi suntem încrezători în semnalele pozitive ale pieţei", a declarat ministrul de resort, Răzvan Cotovelea.

Dosarul de prezentare al societăţii, zguduită recent de scandaluri şi proteste ale salariaţilor, poate fi achiziţionat în schimbul sumei de 50.000 de euro (sau echivalentul în lei) de la sediul MSI, în baza cererii scrise prealabile a investitorilor interesaţi.

Conform celor precizate de Alexandru Petrescu, preşedintele Comisiei de privatizare a Poştei, în acest moment unul dintre cei mai mari operatori de servicii poştale din Europa a achiziţionat dosarul de prezentare a Poştei Române pentru suma de 50.000 de euro, acesta solicitând amânarea termenului de depunere a documentelor de precalificare pentru a avea timpul necesar să studieze documentaţia care are aproximativ 1.000 de pagini.

"Având în vedere complexitatea informaţiilor şi magnitudinea tranzacţiei, ne aşteptam la astfel de solicitări şi am fost pregătiţi să analizăm şi să le soluţionăm în timp util. (...) Ţin să subliniez că procesul este deschis în continuare pentru toate părţile interesate", a declarat Petrescu, într-un comunicat citat de Poşta Română.

Data limită de depunere a documentelor de participare şi a ofertelor preliminare şi neangajante pentru procesul de privatizare a Companiei Naţionale Poşta Română a fost decalată de la 30 iunie 2014, ora 12:00, până la 30 septembrie 2014

Preşedintele Comisiei de Privatizare a mai explicat că, din discuţiile cu potenţialii investitori, aceştia au avut nevoie de o perioadă "în care să poată valida că procesul este ireversibil şi că Guvernul României şi reprezentanţii companiei îşi doresc privatizarea."

De asemenea, Petrescu a mai declarat că "performanţele companiei şi percepţia riscului de ţară s-au îmbunătăţit", astfel încât nivelul de atractivitate al companiei poate atrage în prezent investitori din categoria celor strategici.

"Vom folosi lunile următoare pentru a repoziţiona compania în zona de valorificare maximă la momentul tranzacţiei, prin consolidarea măsurilor de redresare economică şi prin abordări noi în relaţia cu sindicatul reprezentantiv, cu propuneri în care ambele părţi pot câştiga pe termen mediu şi lung", a adăugat Petrescu.

Statul deţine, prin MSI, 75% din acţiunile CNPR, restul de 25% din acţiuni fiind deţinute de Fondul Proprietatea.

Compania a fost zguduită în luna mai de ample proteste ale salariaţilor împotriva actualului manager, Ion Smeeianu, care, conform sindicatelor, prin măsurile de austeritate luate a înrăutăţit condiţiile de muncă ale angajaţilor, fără să îmbunătăţească situaţia financiară a companiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie