Directorul executiv al Poştei Române primeşte salarii compensatorii de 60.000. de euro

Protest la Compania Naţională Poşta Română
Protest la Compania Naţională Poşta Română (Epoch Times România)

Demiterea managementului Poştei Române, cerută de salariaţii nemulţumiţi de felul în care este condusă compania, va costa câteva sute de mii de euro. Rosita Alexe, şefa direcţiei juridice a companiei Poşta Română, a cărei demisie a fost cerută de sindicalişti, va primi compensaţii de 60.000 euro, după ce a fost eliberată din funcţie, conform Hotnews.

În urma încetării contractului de muncă, Rosita Alexe, director executiv al direcţiei executive juridice, control şi resurse umane, va primi o compensaţie globală echivalentă cu drepturile băneşti la care ar fi avut dreptul pe o perioadă de 30 de luni, potrivit unui document obţinut de sursa citată. Cum anul trecut directoarea a încasat în această funcţie 106.662 lei (aproape 8.900 lei/lună), ea va primi o compensaţie de aproape 267.000 lei (circa 60.000 de euro).

Demiterea Rositei Alexe şi a lui Ion Smeeianu, directorul General al Poştei Române este una din principalele revendicări în cadrul protestelor poştaşilor, care acuză că peste 85% dintre salariaţii companiei au venituri nete lunare între 700 şi 1.200 lei.

Dacă va fi îndepărtat de la conducerea Poştei, Smeeianu ar urma sa primească o compensaţie de 72.000 de euro.

Reamintim că salariaţii Poştei Române au declanşat miercuri, 7 iunie, o amplă serie de proteste, având ca scop principal demiterea lui Ion Smeeianu, directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română, a directorului executiv, Rosita Alexe şi a echipei de oameni aduşi de aceştia de la Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, precum şi creşterea salariilor personalului, începând cu 1 iune.

Conform sindicaliştilor, de când Smeeianu conduce Poşta Română, veniturile Poştei au scăzut. În ultima perioadă, compania a pierdut 5 milioane de scrisori pe care marii furnizori de electricitate, telefonie etc. le trimiteau prin intermediul companiei, iar măsurile de redresare a Poştei s-au rezumat doar la reduceri de personal. Locurile de muncă pentru angajaţi s-au redus cu 6.000, în timp ce numărul funcţiilor de conducere a crescut cu 636 de locuri; fondul de salarii pentru angajaţii "de la talpa Poştei" a scăzut cu 10%, în schimb pentru "elita" Poştei crescut cu 18%. În plus, lucrătorii Poştei Române trebuie să cumpere din banii lor rechizite, hârtie, pixuri, genţi pentru agenţii poştali etc., potrivit declaraţiilor liderului sindical Matei Brătianu.

Sâmbăta trecută, mii de poştaşi (cu drept de vot) s-au strâns în faţa Guvernului pentru a cere demisia lui Smeeianu şi a Rositei Alexe, precum şi salarii mai mari. Marţi, în jur de 20.000 de angajaţi din Poşta Română au fost în grevă japoneză, liderii sindicali ameninţând că dacă cererile angajaţilor nu vor fi soluţionate, vor intra în greva foamei.

Comentând situaţia, premierul Victor Ponta a afirmat că vinovaţi de conflictul de muncă sunt atât liderii sindicali, cât şi managerii companiei, şi a atras atenţia că aceştia riscă să pună instituţia pe butuci şi să-şi piardă locurile de muncă dacă se mai continuă în aceeaşi manieră.