Tibetanii cer ONU să acţioneze pentru drepturile omului

Trei activişti tibetani pentru independenţă sunt de aproape o lună în greva foamei în faţa Organizaţiei Naţiunilor Unite din New York. Ei promit să îşi continue postul doar cu apă până când o misiune de constatare a faptelor va fi trimisă în patria lor pentru a evalua situaţia drepturilor omului de acolo. Luni seara, poliţia şi medicii din New York l-au transportat cu forţa pe cel mai bătrân dintre grevişti, Dorjee Gyalpo, la un spital local, fiind îngrijoraţi pentru starea lui de sănătate în continuă deteriorare. El rămâne în spital, dar refuză alimente şi acceptă numai fluide intravenoase.

Grevistul Dorjee Gyalpo susţine că este pregătit să-şi dea viaţa pentru a obţine o intervenţie internaţională pentru patria sa, unde peste 20 de persoane şi-au dat foc în ultimul an pentru a cere independenţa faţă de China şi întoarcerea liderului spiritual al Tibetului, Dalai Lama.

Recent, două autobuze de suporteri ai lui Dorjee din comunitatea tibetano-americană din Minnesota au venit pentru a-şi arăta solidaritatea faţă de el şi de ceilalţi doi grevişti ai foamei.

În plus faţă de o misiune ONU de constatare a faptelor, activiştii doresc eliberarea deţinuţilor politici, accesul presei străine în Tibet, sfârşitul politicii de aşa-numită reeducare patriotică şi presarea Beijingului pentru a ridica ceea ce ei numesc o lege marţială nedeclarată.

"Aceste cinci cereri sunt rezonabile. Ele nu sunt ceva imposibil de cercetat de către ONU. Tatăl meu şi ceilalţi doi grevişti ai foamei aşteaptă un răspuns din partea ONU - nu doar cuvântul lor, ci o acţiune. Au trecut 53 de ani", a declarat Deden Gongmae, fiica lui Dorjee din San Francisco.

Purtătorul de cuvânt al ONU, Martin Nesirky, susţine că un înalt oficial al drepturilor omului s-a întâlnit recent cu protestatarii şi cu un diplomat de la misiunea ONU din China.

"El a spus că va transmite preocupările grupului către Raportorul Special relevant şi către Biroul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului de la Geneva, în conformitate cu procedura stabilită de manevrare a problemelor legate de drepturile omului", a spus Nesirky.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că secretarul general susţine dreptul tuturor persoanelor la protest paşnic, dar este foarte preocupat de starea de sănătate a greviştilor foamei.

Tsewang Rigzin este preşedintele Congresului tineretului tibetan. El a afirmat că grupul este recunoscător pentru vizita oficială a ONU, dar că greva foamei pe o perioadă nedeterminată ar putea continua.

"Pentru că, spre deosebire de aici, în Tibet, oamenii nu au drepturi fundamentale, nu au dreptul de a protesta, nu au dreptul la întrunire, libertate de exprimare, libertate de religie, ceva ce voi aveţi. Deci, din această cauza oamenii îşi dau foc, pentru a-şi exprima opoziţia faţă de guvernul chinez", a spus Rigzin.

La începutul acestei luni, guvernatorul Tibetului numit de China, Padma Choling, a criticat auto-incendierile: "Acest lucru este împotriva conştiinţei omenirii şi a principiilor morale, aşa că auto-incendierile, susţinătorii lor şi persoanele care comit aceste acte ar trebui pedepsite sever de lege".

Dorjee Gyalpo este slăbit, dar hotărârea lui nu este.

"China vrea să şteargă întreaga naţiune tibetană şi poporul tibetan de pe faţa pământului, dar nu vor reuşi. Este ca un copac. China a tăiat ramurile, dar nu poate distruge rădăcinile, astfel încât poporul tibetan nu va renunţa niciodată", a afirmat Dorjee Gyalpo.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe