Tillerson şi Lavrov la Washington pentru a discuta despre Ucraina şi Siria

Rex Tillerson
Rex Tillerson (Emmanuel Dunand—AFP/Getty Images)

Secretarul de stat american Rex Tillerson şi ministrul rus de Externe Serghei Lavrov se vor întâlni miercuri în Washignton pentru a discuta despre conflictele din Ucraina şi Siria, precum şi despre alte probleme bilaterale, a anunţat Departamentul de Stat al SUA.

Departamentul de Stat a anunţat luni întâlnirea, susţinând că cei doi înalţi diplomaţi vor discuta despre nevoia de a opri violenţele din estul Ucrainei şi de a soluţiona conflictul prin implementarea deplină a unui acord de pace semnat în capitala belarusă Minsk.

Tillerson “intenţionează să discute despre eforturile pentru calmarea violenţelor, pentru a furniza asistenţă umanitară poporului sirian şi pentru a crea un cadru pentru soluţionarea politică a conflictului”, se arată în declaraţie.

Ministerul rus de Externe a confirmat întâlnirea într-o declaraţie publicată pe website-ul său, susţinând că Lavrov şi Tillerson vor “schimba opinii asupra unor probleme internaţionale cheie şi asupra unor probleme relevante pentru relaţiile bilaterale”.

În timpul campaniei sale prezidenţiale de anul trecut, preşedintele american Donald Trump a declarat în repetate rânduri că doreşte să îmbunătăţească legăturile ţării sale cu Rusia, inclusiv o colaborare în lupta împotriva grupului jihadist Statul Islamic în Siria.

Totuşi, tensiunile bilaterale rămân ridicate atât din cauza războiului din Siria, în care Rusia îl susţine pe preşedintele Bashar al-Assad, cât şi din cauza anexării de către Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea în 2014 şi susţinerea separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei.

După ce s-a întâlnit cu Lavrov şi preşedintele rus Vladimir Putin luna trecută, Tillerson a declarat că cele două părţi trebuie să pună capăt degradării constante a relaţiilor bilaterale care a fost observată în ultimii ani.

Tillerson a precizat într-un discurs susţinut în 3 mai că Trump şi Putin şi-au însărcinat principalii lor diplomaţi “să vadă dacă putem lucra împreună în cadrul primei mari zone de cooperare, adică Siria, şi dacă putem să obţinem un acord de încetare a focului care va rezista suficient de mult pentru a putea lansa un proces de pace.”