Timofti: oficialii de la Kremlin nu m-au invitat la ceremonia de învestire a lui Vladimir Putin

Preşedintele moldovean Nicolae Timofti.
Preşedintele moldovean Nicolae Timofti. (VADIM DENISOV / AFP / Getty Images)

Oficialii moldoveni de la Chişinău nu au mers la învestirea lui Vladimir Putin pentru că nu au fost invitaţi, a declarat preşedintele Nicolae Timofti pentru Jurnal de Chişinău. În acest sens, liderul ţării noastre susţine că oficialii de la Kremlin nu l-au invitat la ceremonia de învestire în funcţia de preşedinte a lui Vladimir Putin, explicând: „Din câte cunosc, această procedură este organizată mai restrâns. Fără invitaţi, reprezentanţi ai altor state. Sunt câţiva preşedinţi mai apropiaţi de Federaţia Rusă, în rest, pe noi ne reprezintă ambasadorul”.

Cât despre o eventuală întâlnire cu Vladimir Putin, după inaugurare, Nicolae Timofti a declarat că se va vedea la 15 mai cu acesta la o reuniune neformală la care vor participa şefii statelor CSI, iar Moldova a fost invitată oficial.

Deşi mai mulţi lideri au anunţat că boicoteză Summitul ţărilor din Europa centrală şi de Est de la Ialta, din cauza detenţiei fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko, Nicolae Timofti susţine că nu va face acelaşi lucru pentru ca Moldova are relaţii speciale cu Ucraina, relatează Publika.TV.

„Suntem vecini şi trebuie să colaborăm pe toate planurile. Consider că problema Iuliei Timoşenko este un caz intern al Ucrainei, care se cere rezolvat în limitele legislaţiei ucrainene şi ale actelor internaţionale”, a mai spus şeful statului.

Totodată, Timofti susţine că îi aparţine decizia de a face vizite în străinătate şi s-a consultat, în acest sens, cu alte puteri din stat.

Precizăm că la ceremonia de învestire a preşedintelui rus, Vladimir Putin, Moldova a fost reprezentată de către Andrei Neguţă, ambasador al ţării noastre în Federaţia Rusă, rechemat recent.

Mai mult, ţara noastră va fi reprezentată tot de Andrei Neguţă şi la parada militară din Piaţa Roşie de la Moscova, care va fi organizată pe 9 mai cu ocazia Zilei Victoriei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe