Tiraspolul consideră că negocierile în formatul 5+2 de la Dublin nu au dus la progrese

Tiraspolul nu împărtăşeşte optimismul Chişinăului privind progresul înregistrat la cea de-a doua rundă de negocieri în formatul 5+2, care s-a desfăşurat săptămâna aceasta la Dublin.

Totuşi, liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, susţine că aceste discuţii sunt necesare şi că nu există altă cale de soluţionare a problemelor existente între cele două maluri ale Nistrului.

Şevciuk şi-a exprimat speranţa că la următoarea rundă de negocieri, care va avea loc la Viena, la mijlocul lunii aprilie, vor fi înregistrate unele progrese în cadrul discuţiilor.

"Cu părere de rău, nu putem vorbi de negocieri propriuzise. Au fost subiecte potrivite pentru discuţii, dar au existat piedici ce ţin de procedură. Acest lucru ne demonstrează că, din păcate, există o mare neîncredere între părţi. Ne exprimăm optimismul, e adevărat, unul rezervat, că viitoarele discuţii vor fi mai eficiente", a declarat liderul de la Tiraspol.

După încheierea tratativelor, vicepremierul moldovean pentru Reintegrare, Eugen Carpov, s-a arătat optimist în ceea ce priveşte continuarea dialogului.

"S-a reuşit un anumit progres. Este vorba în primul rând de continuarea discuţiilor pe principiile şi aspectele organizaţionale ale procesului de negocieri. Avem câteva elemente convenite, urmând a fi discutate la runda următoare. Eu aş aprecia pozitiv rezultatele, este un pas înainte", a menţionat Carpov.

Pe agenda discuţiilor de la Dublin au figurat subiectele ce ţin de soluţionarea problemelor de ordin economic şi social, chestiuni de securitate, dar şi aspecte ce ţin de sporirea măsurilor de consolidare a încrederii între ambele maluri ale Nistrului. Negocierile oficiale în problema transnistreană au fost reluate după o pauză de şase ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe