Toader (PDL): Este interzis să dai ordonanţe de Guvern cu reglementări constituţionale

Epoch Times România
04.07.2012

Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a precizat miercuri că Guvernului îi este interzis să dea ordonanţe care reglementează prevederi din Constituţie.

"Guvernul a emis miercuri două ordonanţe şi este pentru prima dată când au fost date ordonanţe care au reglementări constituţionale. Asta este interzis. Nu poţi să dai ordonanţe care atentează într-un fel sau altul la prevederile constituţionale. Trebuia să intre prin lege aceste prevederi. Am fost şi noi acuzaţi că am modificat Legea referendumului şi a CCR în Parlament. Puteau să vină în Parlament, să intre pe procedura normală, aveau majoritate şi finalizau aceste legi. Toate sunt făcute cu un singur scop, acest program pe minute, pe ore, pe secunde îl duc până la capăt. Doresc să avem o democraţie în care noi suntem stăpânii, noi hotărâm ce este în ţară. Sigur că nu noi, oamenii politici, vom suferi, va suferi populaţia", a spus Toader.

El a adăugat că şedinţa Birourilor permanente a întârziat pentru că nu erau publicate numirile celor doi preşedinţi ai Camerelor în Monitorul Oficial, numiri care în mod normal trebuiau publicate la câteva ore după ce au fost votate.

"Practic, e uzurpare de funcţii, atâta timp cât nu eşti oficializat în Monitorul Oficial. A trebuit să apară întâi Ordonanţa Guvernului privind Curtea Constituţională şi apoi să apără hotărârile de numire a preşedinţilor Camerelor, să nu mai poată fi atacate de nimeni", a afirmat Toader.

Nu poţi să dai ordonanţe care atentează într-un fel sau altul la prevederile constituţionale. Trebuia să intre prin lege aceste prevederi.

În altă ordine de idei, Mircea Toader a spus că Roberta Anastase şi Vasile Blaga au depus contestaţii la CCR înainte de apariţia ordonanţei privind scoaterea hotărârilor Parlamentului de sub controlul Curţii, iar din punct de vedere procedural este o acţiune înaintea apariţiei ordonanţei şi ea trebuie să meargă mai departe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor