Tobă, din nou în lumina reflectoarelor. Consilierul premierului pe infrastructură trece la dezvăluiri

Deşi avea obligaţia, Guvernul nu a adoptat regulamentul pentru ridicarea maşinilor parcate ilegal, lucru deloc lipsit de consecinţe pentru cetăţeni. Motivul? Ministerul condus de Petre Tobă opune rezistenţă, dezvăluie consilierul premierului pe infrastructură, Cătălin Drulă.
Petre Tobă
Petre Tobă (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Venit din zona societăţii civile, Cătălin Drulă, în prezent consilier al premierului Dacian Cioloş pe probleme de infrastructură, şi-a făcut un obicei sănătos - când întâmpină rezistenţă din partea Sistemului trece la dezvăluiri pe Facebook. De altfel, nu demult a şi fost reclamat la DNA de un grup de nemulţumiţi pentru prea multă... transparenţă.

"Pe 20 ianuarie vorbeam despre regulamentul pentru ridicarea maşinilor pe care guvernul trebuie să-l adopte. Era vorba de o obligaţie în sarcina guvernului statuată chiar într-o decizie a Înaltei Curţi din 2015. Dincolo de aspectul de restanţă legislativă însă, era vorba şi despre a oferi poliţiei un instrument pentru menţinerea ordinii publice. Citam atunci faimosul caz al maşinii care a blocat 10 autobuze lingă Ateneu şi poliţia îl căuta pe proprietar prin restaurante pentru că alt mijloc de a interveni nu avea.

Ştiu toate aspectele controversate ale ridicării maşinilor. Pornite mai ales de la metodele de tip "Vestul sălbatic" cu care a fost aplicată în anii 2009-2010. Ştiu şi că nu sunt locuri de parcare legale pentru toate maşinile din marile oraşe. Dar asta nu înseamnă că nu mai trebuie ridicată nicio maşină niciodată. Am ajuns la situaţii absurde cînd 10 autobuze aşteaptă după o maşină parcată aiurea.

Avem copii care merg la şcoală pe stradă pentru că trotuarele au maşini pe ele, expunîndu-se la a fi loviţi de maşini. Avem mămici cu cărucioare sau bătrîni care se expun accidentelor pentru că trecerile de pietoni sunt blocate de maşini parcate ilegal. De altfel, avem morţi clar identificaţi cu această cauză (vizibilitate la trecerea de pietoni obturată de autovehicul staţionat ilegal), dar cazurile nu au fost mediatizate, ci mai degrabă muşamalizate", a scris Cătălin Drulă.

În opinia consilierului, vorbim aşadar de un instrument necesar iar cum este el aplicat - cu responsabilitate, cu măsură, în sprijinul cetăţeanului, sau nu, depinde de Poliţie şi de primării.

Din 20 ianuarie, Cătălin Drulă a depus eforturi constante pentru a rezolva această problemă. A avut întîlniri cu responsabilii din Ministerul Afacerilor Interne şi Poliţie, a trimis emailuri, a scris minute, a dat telefoane. Între timp, la începutul lui aprilie a apărut şi o hotărîre a Curţii de Apel Bucureşti, care obligă Guvernul să emită acest regulament de ridicare şi să pună în aplicare decizia Înaltei Curţii, cu alte cuvinte instanţa obligă Guvernul să-şi facă treaba.

"Din păcate, totul a fost în zadar pînă acum. Există o rezistenţă la nivelul M.A.I. în a face orice pas în acest sens. Iar o rezistenţă a M.A.I., cel puţin în acest guvern, se dovedeşte un zid (aproape) de netrecut. Lucrurile sunt clare, oamenii ştiu ce au de făcut: trebuie să iniţieze un proiect de Hotărîre de Guvern care să rezolve problema (şi să îndeplinească decizia unei instanţe). Dar nu vor.

Imaginea copilaşului care merge cu ghiozdănelul în spate la şcoală, pe stradă, pentru că pe trotuar nu se poate, cu maşinile vîjîindu-i pe la ureche, nu-mi dă pace. M-am simţit obligat să ofer aceste lămuriri şi dacă am ajuns să le fac publice înseamnă că ceva este complet disfuncţional în felul cum unele instituţii îşi servesc misiunea şi pe cetăţean", a subliniat Cătălin Drulă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne