Disponibilizaţi din 2011 pichetează ministerul lui Tobă: "Ni s-au pus piedici! Cerem respectarea legilor!" (video)

Mai multe cadre militare în rezervă disponibilizate în 2011au pichetat Ministerul de Interne, acuzând că la concursurile organizate recent pentru ocuparea a 1100 de posturi legea nu s-a respectat iar ei au fost picaţi din rea-voinţă.
Cristian Negruţ
Cristian Negruţ (Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Un grup de foşti angajaţi MAI, disponibilizaţi în 2011, au pichetat miercuri Ministerul de Interne, cerând să fie reîncadraţi pe posturi, aşa cum li s-a promis. Pichetul are loc după ce la concursul organizat de MAI pentru ocuparea a 3000 de posturi, dintre care 1100 special pentru cei daţi afară în 2011, disponibilizaţii au fost picaţi pe capete, cu rea-credinţă, acuză ei, pe motiv că de-a lungul anilor au dat în judecată Ministerul, acuzând diponibilizarea abuzivă şi cerând reîncadrarea pe post.

"Ne-a adus aici situaţia privind posturile scoase la concurs pe reîncadrare-rechemare, din luna mai. Situaţia noastră, a disponibilizaţilor, nu s-a rezolvat, ni s-au pus tot felul de piedici începând de la fişa medicală, testele psihologice şi restul probelor. Sunt colegi cărora li s-au pus piedici (au fost declaraţi iniţial inapţi n.r.) că au chelie, că au pete pe mână, că au indice de masă corporală prea mare... tot felul de piedici să nu se poată rezolva situaţia lor. (...) Dacă stăm să analizăm pe fiecare persoană (picată n.r.) în parte, toţi cei ce au fost în instanţă (pentru a da în judecată MAI n.r.) au fost picaţi. Considerăm că este cu rea- intenţie", a declarat, pentru Epoch Times, dl Cristian Negruţ, lider onorific al disponibilizaţilor din 2011.

Fişa medicală
Fişa medicală (Epoch Times)

"Noi am fost pur şi simplu luaţi ca sursă externă şi trataţi ca sursă externă deşi, conform legii, ocuparea posturilor se face prioritar din şcolile de poliţie etc. Iar angajarea din sursă externă este excepţia. Ori, dumnealor au aplicat excepţia şi după aceea regula", a adăugat Negruţ.

Reamintim că aflat în criză acută de personal, Ministerul de Interne a scos la concurs în luna aprilie-mai circa 3000 de posturi la concurs, 1100 fiind promise disponibilizaţilor. Potrivit lui Negruţ, din cele 1100 de posturi, doar jumătate au fost ocupate iar dintre acestea doar aproximativ 200 au revenit disponibilizaţilor din 2011, deşi MAI le promisese că toate cele 1100 de posturi vor fi pentru ei, ca reparaţie pentru nedreptatea suferită acum 5 ani.

Nu a fost însă aşa. Disponibilizaţii au fost picaţi pe capete la examenul medical, din motive bizare, gen chelie, bătături în palmă etc. Mulţi alţii au fost trântiţi la testul psihologic iar în ceea ce priveşte probele sportive, au fost obligaţi să dea mai multe decât colegii lor veniţi din sursă externă. În plus, pe posturile lor au concurat şi cei plecaţi prin demisie din Sistem, ceea ce disponibilizaţilor li se pare profund nedrept. Mai multe despre neregulile acuzate de disponibilizaţi la organizarea concursurilor puteţi citi aici şi aici

Acum, în ceasul al 13-lea, cum 500 de posturi au rămas neocupate şi Ministerul va face un nou concurs (cel mai probabil în toamnă) la care va scoate chiar mai multe locuri - în Sistem fiind multe cereri de pensionare - oamenii cer ca MAI-ului să facă ce a promis şi să îi reangajeze.

"Cerem respectarea legilor şi ordinelor de ministru care sunt în vigoare, aşa cum sunt ele făcute, până acum s-au aplicat haotic. De asemenea, dorim ca în următoarea perioadă Ministerul să dea un act normativ în care să se specifice clar situaţia celor disponibilizaţi în 2011, pentru că statul român ne-a lezat. Nu ni s-a dat niciun drept, nu s-au respectat nici atunci legile în vigoare, nu ni s-a asigurat reconversie profesională, ne-am trezit pur şi simplu daţi afară, pe stradă, să ne căutăm locuri de muncă, ceea ce este pur şi simplu strigător la cer", a explicat Negruţ.

Protestatarii reamintesc că MAI-ul se confruntă cu o lipsă acută de personal - peste 15.000 de persoane - că trăim vremuri complicate - declaraţiile lui Putin, criza refugiaţilor etc. - iar disponibilizaţii sunt oameni pregătiţi profesional care pot face faţă unor situaţii de criză.

De la MAI, unde vor încerca să discute cu responsabilii de la resurse umane, disponibilizaţii se vor îndrepta spre Guvern pentru a-şi expune păsurile consilierului primului ministru, Călin Stoica.

"Mergem la Guvern pentru a discuta cu Călin Stoica, consilieri Cioloş. Am avut discuţii cu dumnealui, la Guvern, iar ei stiu că situaţia noastră, a disponibilizaţilor, s-a rezolvat. Ori nu e aşa. Şi dacă or să vină să ne spună că am picat la testare psihologică sau fişa medicală, trebuie să ştie că metodologia şi procedurile nu au fost respectate şi au avut loc tot felul de diversiuni. La noi, problele sportive au fost mai multe decât la cei din sursă externă, la ei au dat 2 la noi 4 sau la unele inspectorate 6", a declarat Negruţ.

Printre neregulile pe care Negruţ le-a enumerat, ca fiind profund revoltătoare, a fost faptul că disponibilizaţii - mulţi dintre ei oameni care trăiesc la limita subzistenţei - au plătit fişa medicală (circa 350 de lei) deşi fiind cadre militare în rezervă aveau dreptul la gratuitate. După ce au cheltuit aceşti bani - unii dintre ei împrumutându-se, alţii cheltuind alocaţia copiilor - oamenii s-au trezit picaţi, din "rea- voinţă", acuză ei.

MAI le-a pus beţe în roate pentru că şi-au căutat dreptatea în instanţe după ce au fost disponibilizaţi abuziv, susţin protestatarii.