UPDATE: Protest pentru susţinerea deţinuţilor politici, Curtea de Apel menţine deciziile anterioare

O nouă şedinţă de judecată în dosarul deţinuţilor politici reţinuţi pe 5 mai, pe motiv că au participat la protestul din 24 aprilie şi acuzaţi că ar fi aruncat cu pietre în poliţişti, va avea loc luni, 13 iunie la Curtea de Apel Chişinău.
Curtea de Apel Chişinău
Curtea de Apel Chişinău (Epoch Times România)

UPDATE: Judecătorii de la Curtea de Apel Chişinău au respins recursurile avocaţilor celor patru persoane reţinute pentru participarea la protestul din 24 aprilie, acuzaţi de dezordine în masă. Potrivit părţii apărării, magistraţii au păstrat acelaşi verdict, cei doi aflaţi în arest la domociliu au rămas în arest la domiciliu, iar ceilalţi doi în arest în izolatorul Penitenciarului Nr. 13.

„După părerea apărării este o decizie absolut ilegală, nemotivată. Cu regret nu o putem contesta, fiindcă este una irevocabilă, dar oricum vom continua lupta pentru eliberarea acestor patru deţinuţi, arestaţi în mod ilegal. Dl procuror nu a venit cu probe noi, calificarea fiind una absolut greşită, iar cei patru nu au comis nici o infracţiune. După părerea apărării, toate probele acumulate până acum dovedesc cu certitudine că persoanele reţinute sunt ele însele victime, dar nicidecum învinuiţi sau inculpaţi”, a declarat pentru presă avocatul Eduard Rudenco.

***

Reprezentanţii Platformei Demnitate şi Adevăr au făcut apel către cetăţeni să participe la acţiunea de protest organizată în susţinerea celor patru persoane reţinute şi a familiilor lor. Evenimentul este anunţat pentru ora 13:00 înainte de şedinţa de judecată în care instanţa va examina recursul avocaţilor, care cer eliberarea manifestanţilor.

Amintim că după protestul din 24 aprilie, mai mulţi poliţişti au dat buzna în casele a patru protestatari suspectaţi că ar fi aruncat cu pietre în timp ce se aflau pe str. Bulgară, în apropierea casei oligarhului Vlad Plahotniuc, intimidându-i prin percheziţii urmate de reţineri pentru 72 de ore. Organizatorii îi susţin doar pe trei dintre cei patru reţinuţi, presupunând că al patrulea ar fi un provocator, pe motivul că a solicitat un alt avocat. Ulterior Judecătoria Centru a decis să plaseze tinerii în arest preventiv pentru 30 de zile, decizie susţinută şi la prima şedinţă a Curţii de Apel din 16 mai.

În şedinţa de judecată de la Judecătoria Centru de săptămâna trecută s-a decis prelungirea mandatului de arest cu încă 30 de zile pentru doi dintre reţinuţi, ceilalţi doi fiind plasaţi în arest la domiciliu, decizie cu care nu au fost de acord avocaţii, contestând-o. Precizăm că presoanele reţinute sunt cercetate penal şi riscă până la opt ani de detenţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe