Tragedia de la Colectiv. Spitalul de Arşi confirmă infecţiile intraspitaliceşti

Un medic de la Spitalul de Arşi din Capitală a declarat presei că unii dintre tinerii răniţi în incendiul de la Colectiv au murit din cauza infecţiilor contractate în spitale.
(photos.com)

Informaţia a fost confirmată joi de purtătorul de cuvânt al Spitalului de Arşi din Capitală, Adrian Stănculea. "Am avut 26 de bolnavi internaţi în spital, din care au decedat şase iar care au decedat aproape sigur din cauza infecţiilor sunt trei bolnavi", a declarat oficialul, citat de Agerpres.

Adrian Stănculea susţine că pacienţi au decedat şi în străinătate şi a menţionat că mulţi dintre bolnavii care au plecat de la Spitalul de Arşi au plecat cu culturi sterile.

"Mulţi bolnavi care au plecat de aici au plecat cu culturi sterile de la noi. E drept că după aceea unele dintre culturi, înainte de a pleca, s-au pozitivat. La patru zile arăta că acolo există un grad de contaminare, dar există diferenţe între contaminare şi infecţie. Ceea ce le-a ieşit lor poate să arate că este contaminare, nu neapărat infecţie.

(La Spitalul de Arşi) este un grad de infecţii spitaliceşti comparabil nu neapărat cu cele din ţările civilizate, dar în nişte limite acceptabile", a explicat purtătorul de cuvânt al unităţii medicale.

Conform mediului, aproximativ 10% dintre cei 150-200 de pacienţi cu arsuri mari care vin anual în această unitate medicală contactează infecţii nosocomiale cu germeni ca pioceanic, klebsiella, acinetobacter.

"Aceste infecţii sunt raportate lună de lună. Nu este o chestiune de ascuns. V-am spus că infecţiile există, ele se raportează. Şi în străinătate există infecţii. Doctorul Isacu care a venit aici a spus ca şi în Franţa se confruntă cu aceleaşi probleme cu infecţiile. Cei de la Berlin şi ei au infecţii. Dacă ai mai multe filtre normal că riscurile sunt mai mici pentru pacienţi. (...) Noi am primit nişte pacienţi pe care i-am tratat maximal. Bolnavii aceştia au fost trataţi maximal la condiţiile din România.

Au primit absolut tot ce au avut nevoie. Am avut tot ce ne-a trebuit. Ne-a ajutat acel program pe ATI. Nu neapărat că au fost din Colectiv, ci pentru că aşa tratăm toţi bolnavii arşi care vin. Toate spitalele au aceeaşi problemă, nu doar Spitalul de Arşi", a subliniat medicul.

La rândul său, directorul medical al Spitalului de Arşi, Cristian Niţescu, a afirmat că "întotdeauna" într-o secţie de terapie intensivă destinată marilor arşi există contaminare bacteriană şi, implicit, infecţii.

"Plăgile se pot contamina. Nu mai există pielea proprie, nu mai există acea barieră care ţine microbii la distanţă şi atunci există această contaminare. Ideea este că întotdeauna într-o secţie de terapie intensivă a marelui ars există contaminare bacteriană şi, implicit, infecţie.

De asta şi în cărţile de specialitate a doua etapă a pacientului, cronologic vorbind, a pacientului mare ars este infecţioasă. (...) În spital nu există niciun risc mai mare de contaminare cu infecţii decât în alte secţii de ATI din ţară. Pentru România, sunt cele mai bune condiţii la ora actuală", a explicat medicul.

Cristian Niţescu declară că, în condiţiile în care în România ar fi existat un centru de arşi la nivel occidental, în care fiecare pacient mare ars avea propriul său salon, propria asistentă, propriul management, "probabil" că rata de infecţie era "ceva" mai mică, însă a precizat că acest lucru nu înseamnă că în marile spitale şi centre de arşi din lume nu există astfel de infecţii nosocomiale.

În Spitalul de Arşi există o singură cadă în care sunt spălaţi pacienţii cu arsuri din cauza lipsei de spaţiu, dar a precizat că aceasta este sterilizată de fiecare dată înainte de folosire. Potrivit medicului, şi spitalele din străinătate raportează 3%, 5%, 7% infecţii nosocomiale în funcţie de condiţiile din ţara respectivă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne