Traian Băsescu a ajuns în Israel, însoţit de o delegaţie SRI

Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)
Loredana Diacu
20.01.2014

Preşedintele Băsescu a ajuns duminică seară la Tel Aviv. Cum unul dintre obiectivele vizitei este întărirea cooperării cu Israelul în domeniul luptei împotriva terorismului, şeful statului este însoţit de o delegaţie a SRI, condusă de George Maior.

"Un interes aparte îl prezintă cooperarea în domeniul antiterorist, motiv pentru care o delegaţie a SRI se va afla în delegaţia mea", a spus Băsescu în declaraţia de presă susţinută la Aeroportul "Henri Coandă", înaintea plecării în Israel.

Scopul vizitei lui Traian Băsescu în Israel este consolidarea cooperării bilaterale, aceasta nerezumându-se strict la interese economice, ci incluzând şi cooperarea pentru neproliferarea armamentelor nucleare, cooperarea în domeniul criminalităţii transfrontaliere, precum şi cooperarea instituţiilor româneşti în combaterea traficului de persoane şi a traficului de droguri.

Traian Băsescu a mai menţionat faptul că unul dintre obiectivele legate de cooperarea ştiinţifică priveşte transferul de tehnologie israeliană în domeniul medical, şi că are în vedere, de asemenea, şi invitarea specialiştilor israelieni să participe la proiectul laserului de la Măgurele, informează Mediafax

În ceea ce priveşte obiectivele economice, Băsescu îşi doreşte extinderea cooperării româno-israeliene în domeniul agriculturii şi al industriei alimentare, un alt obiectiv al vizitei sale constând în invitarea investitorilor israelieni să îşi mărească participarea în economia românească în domeniul industriei alimentare.

Pe durata vizitei sale în Israel, şeful statului va avea întâlniri cu preşedintele Shimon Peres, cu premierul Benjamin Netanyahu, cu preşedintele Knesset-ului, Yuli Edelstein, cu ministrul de Externe, Avigdor Lieberman şi cu români care trăiesc în Israel.

Pe agenda vizitei sunt incluse vizitarea Memorialului Copiilor şi semnarea în Cartea de Onoare, precum şi participarea la semnarea Declaraţiei de cooperare între Administraţia Prezidenţială din România şi Memorialul Martirilor şi Eroilor Holocaustului "Yad Vashem" din Israel pentru combaterea discriminării, intoleranţei şi antisemitismului.

Şeful statului va vizita şi Teritoriile Palestiniene unde se va întâlni cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas. Traian Băsescu a precizat că se va continua consolidarea asistenţei pe care România o oferă autorităţilor palestiniene, atât în pregătirea diplomaţilor în politică externă, cât şi în pregătirea specialiştilor. Începând cu 2014, România va oferi în fiecare an 30 de burse pentru tineri palestinieni care să se pregătească în universităţile româneşti, a precizat Băsescu.

De asemenea, în 2014, România va continua să acorde şi asistenţă umanitară Autorităţii Palestiniene în valoare de 100.000 dolari.

Şeful statului a precizat că va discuta cu Mahmoud Abbas şi despre problema umanitară a celor peste 600.000 de palestinieni care se află pe teritoriul Siriei.

Preşedintele Băsescu şi-a exprimat speranţa că iniţiativa de pace a secretarului de stat american John Kerry va avea succes, iar Israelul şi Palestina vor reuşi să ajungă la un acord care să aducă "siguranţă şi pace pentru cetăţeni."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor