Traian Băsescu a promulgat Legea Referendumului cu 3 minute mai devreme decât a promis

Traian Basescu, conferinţă de presă la Cotroceni
Traian Basescu, conferinţă de presă la Cotroceni (Epoch Times România)
Loredana Diacu
15.12.2013

Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat sâmbătă, 14 decembrie a.c., decretul privind promulgarea modificarii Referendumului. Şeful statului a semnat legea la ora 23 şi 56 minute, cu 3 minute mai devreme decât promisese că va semna.

Pe 4 decembrie, după ce Monitorul Oficial a publicat motivaţia CCR de respingere a contestaţie preşedintelui în cazul legii referendumului, Băsescu a declarat că va promulga legea în data de 14 decembrie, la ora 23.59, în prezenţa presei declarand ca propunerea de revizuire a Constituţiei, în forma actuală, este "catastrofală" pentru România.

Conform modificărilor aduse de USL legii, un referendum este declarat valid dacă la urne se prezintă doar 30 la sută din numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale, faţă de 50% cât era pragul anterior, miza scăderii pragului de validare a referendumului fiind adoptarea prin vot popular a Constituţiei în forma sa revizuită de Parlmentul majoritar USL.

Traian Băsescu a întârziat intrarea în vigoare a legii referendumului cât de mult a putut, contestând legea la CCR. Astfel, a ajuns să împingă publicarea deciziei Curţii Constituţionale până pe 4 decembrie, ceea ce înseamnă că USL nu va mai putea organiza referendum pentru adoptarea Constituţiei revizuite mai devreme de 14 decembrie 2014, aşa cum şi-a propus, legea referendumului devenind aplicabilă doar la un an de la promulgarea sa.

Liderii USL îşi propuseseră să organizeze referendumul pentru adoptarea Constituţiei concomitent cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, ceea ce nu va fi posibil, având în vedere cât de mult s-a întârziat promulgarea acestei legi. În concluzie, referendumul pentru Constituţie ar putea fi organizat odată cu turul doi al alegerilor prezidenţiale de anul viitor.

Preşedintele a arătat în repetate rânduri ca propunerea de revizuire a Constituţiei, în forma actuală, este "catastrofală" pentru România, motiv pentru care a amânat cât a putut promulgarea legii referendumului.

Băsescu a declarat că, dacă modificările aduse Constituţiei, de către USL, ar fi bune pentru ţară, nu pentru interesele USL şi ale lui Crin Antonescu şi Victor Ponta, ar crea el însuşi condiţii de organizare a referendumului, dar nu în acelaşi timp cu alegerile prezidenţiale.

prevede o defrişare dramatică a atribuţiunilor Preşedinţiei şi transformarea Parlamentului în suprema autoritate în stat, dând parlamentarilor puteri discreţionare cum au avut numai demnitarii PCR.

Curtea Constituţională a respins în data de 14 noiembrie, cu majoritate de voturi, sesizarea făcută de preşedintele Traian Băsescu privind legea referendumului, stabilind că pragul la referendum va coborâ de la 50% la 30%. Motivarea deciziei CC a fost publicată în Monitorul Oficial în 4 decembrie, iar preşedintele a avut termen 10 zile pentru a promulga actul normativ. Ideea menţinerii pragului de validare a referendumului la 50% a avut 3 voturi, fiind susţinută de Augustin Zegrean, Ştefan Minea şi de Daniel Morar, care, de altfel, au publicat în Monitorul Oficial, opinia lor separată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor