Traian Băsescu: Opriţi-vă, imbecililor! A început o bătălie nemiloasă cu Codul Penal şi cu justiţia

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

"Opriţi-vă, imbecililor! Un grup de parlamentari a început o bătălie nemiloasă cu Codul penal şi cu justiţia pentru a înlocui sintagma "suspiciuni rezonabile" cu sintagma "indicii temeinice", a scris joi, pe contul său de Facebook, fostul preşedinte Traian Băsescu.

Amendamentul la care face referire Traian Băsescu aparţine senatorilor Ioan Chelaru, Ovidiu Donţu (ambii PSD) şi Cristiana Anghel (PC), a fost avizat pozitiv marţi de Comisia Juridică din Senat şi prevede ca măsura arestării preventive să se aplice doar în baza unor "indicii temeinice", nu doar a unor "suspiciuni rezonabile", aşa cum se procedează acum.

Eliminarea sintagmei "suspiciune rezonabilă" în cazul arestării preventive va îngreuna semnificativ luarea unei astfel de măsuri în viitor.

"Eu, ca om politic, susţin că formularea actuală trebuie să rămână pentru că dă un spectru foarte larg de apreciere judecătorului. Încercarea de a-l încorseta pe judecător în criterii înguste, la aprecierea arestării preventive, ar fi o greşeală şi, în mod categoric, problema sistemului nostru judiciar nu este aici, deci opriţi-vă! Personal, cred că problema sistemului judiciar este chiar la parte din judecători, la mentalitatea lor legată de propria independenţă sau de propria lor putere", a precizat Traian Băsescu.

Fostul preşedinte a afirmat în continuare că, la bordul navelor de mare tonaj, există o vorbă, care, crede el, este aplicabilă şi judecătorilor şi ea sună aşa: "La bordul navei, între pavilion şi Dumnezeu este doar comandantul".

"În toată istoria Marinei, nimeni n-a îndrăznit vreodată să-l pună şi pe secund între pavilion şi Dumnezeu. Parafrazînd, "În justiţie, între lege şi soarta unui om, pe de o parte, şi Dumnezeu, pe de altă parte, este doar judecătorul". La fel ca şi la comandantul de navă, alături de judecător, nu încape secundul, adică nici procurorul, nici ofiţerul SRI, nici avocatul , nici atmosfera creată de televiziuni, uneori chiar cu sprijinul generos al procurorilor, nici opinia publică, nici foştii ofiţeri acoperiţi dintre judecători şi procurori, nici politicienii", a subliniat fostul şef de stat.

"Mai mult ca oricînd, justiţia are nevoie de judecătorul care este singur pe baricada legii şi a conştiinţei lui, precum comandantul pe puntea de comandă", a concluzionat Traian Băsescu.

Recomandăm şi Laura Ştefan: Dacă trec modificările la Codul Penal şi CPP promovate de PSD s-a terminat cu anticorupţia

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne