Traian Băsescu: "Prea mult lichelism în spaţiul public"

Palatul Cotroceni, ceremonis de decorare a domnului Hans Gert Pottering, preşedintele Fundaţiei ” Konrad Adenauer” de către Preşedintele României, Traian Băsescu
Palatul Cotroceni, ceremonis de decorare a domnului Hans Gert Pottering, preşedintele Fundaţiei ” Konrad Adenauer” de către Preşedintele României, Traian Băsescu (Epoch Times România)

Invitat marţi pe platourile Evenimentul Zilei, pentru un interviu live, preşedintele Traian Băsescu s-a declarat deranjat de "lichelismul politic" de care dau dovadă atât politicienii, cât şi anumite persoane din mass-media.

Întrebat ce părere are despre presiunea mediatică ce se pune în cazul procesului lui Dan Voiculescu, acuzat de privatizarea frauduloasă a ICA, şeful statului a declarat că cei ce îl acuză în spaţiul public că s-ar implica în dosare dau dovadă de ”lichelism” politic.

"Pe mine mă deranjează lichelismul. E plină şi politica, şi presa din păcate, de oameni care mint. De oameni care, profitând de nivelul scăzut al celor ce se uită la televizor, le spun oamenilor 'Băsescu trebuia să oprească defrişarea pădurilor' etc.", a declarat preşedintele, vorbind despre manipulările mediatice ale anumitor posturi TV.

"Un pământ cumpărat îl tratează cu ancheta parlamentară şi cu învinuirea fiicei preşedintelui, şi când vine vorba de pământurile pe care le-au luat toţi şmecherii de la ADS, români şi arabi, ăia sunt buni", a mai dat şeful statului o mostră de lichelism, făcând aluzie la dublele standarde în judecarea achiziţiei terenului de la Nana de către fiica sa şi vastele suprafeţe de pământ arendate de Dan Voiculescu prin ADS.

Având în vedere campania electorală ce va începe cât de curând, şeful statului a promis că nu se va abţine din a-i demasca pe cei lipsiţi de caracter. "Pe unii din ei (lichelele politice n.r.) îi voi dezbrăca public", a declarat Băsescu, afirmând că există candidaţi deja anunţaţi la preşedinţie care au lucruri ascunse în CV-ul lor, prin lucruri ascunse înţelegându-se colaborări cu anumite instituţii.

"Sunt candidaţi deja anunţaţi care au lucruri ascunse în CV-ul lor, au lucruri pe care le tăinuiesc. Or, cetăţenii trebuie să ştie despre orice candidat tot. Nu vorbesc de relaţiile de familie, relaţiile private. Dar când ai aparţinut de anumite instituţii şi nu îţi treci în CV...", a expus Băsescu direcţia în care vor merge dezvăluirile lui.

Cât despre intensa mediatizare a procesului lui Dan Voiculescu, acuzat de privatizarea frauduloasă a institutului ICA, preşedintele a declarat că presiune publică pentru condamnarea lui Băsescu nu există, însă presiune mediatică s-a pus din plin.

"Cred că acest lucru ar trebui să se întâmple pentru ultima dată. Oricât am spune că judecătorii sunt de oţel, aceste lucruri lasă urme." Şeful statului a explicat că judecătorii pot să judece, dând la o parte presiunea mediatică, însă familiile magistraţilor pot fi afectate, presiunile asupra acestora fiind mari. "Vă pot spune că în acest moment avem îngrijorări destul de mari referitor la modul în care sunt tratate familiile judecătorilor de familii sau apropiaţi ai celor condamnaţi, asta şi datorită presiunii mediatice care se creează."

Băsescu a refuzat să discute semnificaţiile unei eventuale condamnări a lui Voiculescu (condamnat la 5 ani de închisoare de instanţa de fond în acest dosar), afirmând că ar prefera să abordeze subiectul după ce magistraţii pronunţă o sentinţă, pentru ca afirmaţiile sale să nu fie interpretate de "lichele politice" drept o încercare de a influenţa justiţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne