Traian Băsescu: Propagandişti, nu trageţi în SUA!

Nu daţi cu pietre în SUA din cauza ambasadorului Hans Klemm care s-a fotografiat cu steagul aşa-zisului Ţinut Secuiesc, a fost mesajul transmis de fostul preşedinte Traian Băsescu.
Traian Băsescu la Congresul PMP. 24 octombrie 2015
Traian Băsescu la Congresul PMP. 24 octombrie 2015 (Epoch Times România)

Fostul preşedinte Traian Băsescu a reacţionat joi, pe contul său de Facebook, la scandalul declanşat de ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, care s-a fotografiat alături de steagul aşa-zisului Ţinut Secuiesc stârnind valuri în spaţiul public.

"Propagandişti, nu trageţi în SUA! Mulţi s-au repezit să-şi latre patriotismul pe seama unui gest, totuşi, greu de acceptat. Ba mai mult, antiamericanii şi-au găsit o nesperată ocazie să arunce cu pietre spre SUA.

Gestul Ambasadorului Hans Klemm de a se poza cu steagul secuiesc alături de lideri maghiari nu reprezintă nicio susţinere a separatismului şi nici poziţia oficială a SUA, un garant major al integrităţii noastre teritoriale", a scris joi, pe contul său de Facebook, fostul preşedinte Traian Băsescu.

În opinia liderului PMP, Hans Klemm s-a dovedit a fi doar un diplomat insuficient pregătit pentru postul de ambasador al ţării sale în România şi, din această cauză, uşor de păcălit de nişte şmecheri din administraţia locală din Covasna.

"Nu daţi cu pietre în SUA din cauza lui Hans Klemm", a subliniat Traian Băsescu în finalul postării sale pe reţeaua de socializare.

La scurt timp după declanşarea scandalului în spaţiul public, Hans Klemm a explicat că a acceptat să apară în respectiva fotografie "din politeţe".

"Misiunea mea este să întăresc parteneriatul strategic al Statelor Unite ale Americii şi României şi relaţiile dintre cele două ţări. Ca parte a acestei misiuni, călătoresc în ţară. Astăzi sunt în Craiova, ieri am fost în Covasna, iar luni în Harghita. Unii dintre liderii politici cu care m-am întâlnit în Covasna mi-au cerut să fac o fotografie cu ei. Dar pot să vă asigur, ca ambasador al Statelor Unite ale Americii în România, că singurele steaguri importante pentru mine sunt steagul Statelor Unite ale Americii şi cel al României", a declarat Hans Klemm, citat de Mediafax.

Întrebat de ce a acceptat să facă acea fotografie, ambasadorul SUA a replicat: "Am fost politicos".

Înaltul oficial american a declarat că a avut o discuţie, la telefon, cu ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, pe această temă. "M-a încurajat să vin la Craiova şi să explic aici opinia mea legată de acea fotografie. Nu ar trebui să existe niciun dubiu în privinţa angajamentului nostru faţă de parteneriatul strategic pe care îl avem cu România".