Trezirea în jurul orei 4 dimineaţa se presupune că simbolizează "trezirea spirituală"

Meditaţie
Meditaţie (Image by alexeyzhilkin on Freepik)

În zilele noastre, mulţi oameni au probleme cu somnul sau se pot trezi la anumite ore din noapte, fără să ştie de ce. Pentru unii a devenit un obicei şi nu se mai gândesc prea mult la acest aspect. Dar ştiaţi că această "trezire" poate însemna că organismul dumneavoastră comunică ceva mai profund?

Practica străveche a medicinei tradiţionale chineze (MTC) studiază "meridianele energetice" ale corpului, despre care se spune că sunt conectate la un mecanism de ceas intern, care energizează corpul. Conform acestei practici străvechi, faptul că nu putem adormi la anumite ore sau că ne trezim în mijlocul nopţii este ceva ce nu ar trebui să luăm ca atare.

Trezirea la o anumită oră în timpul nopţii sau dimineaţa devreme ar putea însemna că organismul dumneavoastră comunică probleme fizice sau emoţionale legate de bunăstarea generală. Într-adevăr, se spune că în timpul ciclului nostru de odihnă primim mesaje de la o "putere superioară", iar aceasta ar putea fi una dintre explicaţiile pentru care ne trezim la o anumită oră.

Aşadar, dacă vă treziţi la o anumită oră în fiecare noapte sau dacă nu puteţi dormi, să vedem dacă nu cumva putem afla care este motivul.

1. Vă este greu să dormiţi între orele 21.00 şi 23.00?

Mulţi oameni obişnuiesc să se culce în intervalul orar 21 - 23. Dacă vă este greu să adormiţi în acest interval orar, ar putea însemna că sunteţi foarte stresat. O modalitate eficientă de a vă ajuta să adormiţi în aceste ore poate fi eliberarea minţii de toate grijile, practicând meditaţia.

2. Vă treziţi între orele 23.00 şi 1.00 dimineaţa?

Potrivit medicinei tradiţionale chinezeşti, acestea sunt orele în care vezica biliară este la lucru, timp în care descompune toate grăsimile pe care le-aţi consumat în timpul zilei. Este indicat să treceţi la o dietă mai sănătoasă dacă trezitul în timpul acestor ore devine regulat.

Ar putea însemna, de asemenea, că vă culcaţi cu prea mult bagaj emoţional. Învăţaţi să renunţaţi la acesta şi să mergeţi mai departe. Renunţaţi la dezamăgiri şi resentimente, învăţând în acelaşi timp să acceptaţi şi să iertaţi.

3. Vă treziţi între orele 1 şi 3 dimineaţa?

Să vă treziţi la aceste ore nepotrivite, indiferent de motiv, este o adevărată pacoste. Medicina tradiţională chineză afirmă că meridianul de timp asociat are legătură cu ficatul şi cu faptul că aveţi prea multă furie sau energie "yang". De asemenea, aceasta spune că furia şi funcţia ficatului sunt strâns legate.

"Mânia este emoţia asociată cu ficatul. Dacă sunteţi adesea iritabil, vă enervaţi uşor, aveţi probleme în a vă relaxa după activităţile de peste zi, aveţi probleme în a raţiona sau în a vă lăsa în voia întâmplării şi a lăsa lucrurile să treacă, vă confruntaţi cu o problemă de funcţionare a ficatului", potrivit Traditional Chinese Medicine World Foundation. "Experimentarea acestor emoţii în mod cronic sau excesiv poate dezechilibra grav funcţia ficatului dumneavoastră."

O modalitate de a atenua acest lucru este să beţi un pahar cu apă rece sau să meditaţi înainte de a merge la culcare, ca să nu mai vorbim de încercarea de a renunţa la orice furie adânc înrădăcinată.

4. Vă treziţi între orele 3 şi 5 dimineaţa?

Orele dintre 3 şi 5 dimineaţa sunt strâns legate de plămâni şi de tristeţe. De asemenea, ar putea însemna că o "putere superioară" încearcă să vă spună ceva, ceea ce v-ar putea conduce spre o misiune de viaţă mai măreaţă. O modalitate de a vă recăpăta somnul este să vă gândiţi la momente fericite, să respiraţi adânc şi să închideţi ochii.

5. Vă treziţi între orele 5 şi 7 dimineaţa?

Trezitul la aceste ore este destul de normal pentru mulţi dintre noi, însă medicina tradiţională chineză dictează că acest interval orar este legat de energia intestinului gros şi poate semnala, de asemenea, un bagaj emoţional pe care îl poartă cineva şi la care nu este pregătit să renunţe. Dacă aveţi nevoie să vă întoarceţi la somn, încercaţi câteva exerciţii de întindere, mergeţi la baie şi apoi vedeţi dacă vă puteţi odihni mai mult.

Ar trebui să ascultăm cu siguranţă ceea ce ne spune corpul nostru, pentru că, într-adevăr, există multe lucruri în noi - mult mai multe decât am putea şti! Am putea crede că ne trezim la aceste ore nepotrivite pur şi simplu pentru un motiv superficial, însă înţelepciunea antică a acumulat de-a lungul secolelor mult mai multe cunoştinţe decât are ştiinţa modernă despre cine suntem în întregime şi despre ceea ce face ca ceasul corpurilor noastre să ticăie.

Modalităţi prin care vă puteţi îmbunătăţi obiceiurile de somn

Somnul vă poate afecta sănătatea, starea de spirit, capacitatea de a vă concentra şi de a avea performanţe bune în viaţa de zi cu zi. Diferite tulburări de somn, conform medicinei tradiţionale chinezeşti, sunt legate de dezechilibrele de qi (energie) din organism. Dintre cele 12 meridiane qi despre care se crede că sunt canale prin care circulă qi-ul corpului, şase sunt considerate de natură yin (care se activează noaptea), în timp ce celelalte şase sunt de natură yang (care se activează în timpul zilei).

În general, insomnia poate reflecta o deficienţă de yin (energie feminină) în organism, în timp ce dormitul în exces poate fi cauzat de o lipsă de yang (energie masculină) în organism. Medicina tradiţională chineză prescrie mai multe remedii care pot ajuta organismul să revină în echilibru, prin ajustarea qi-ului din organism.

Îmbunătăţirea somnului prin alimentaţie

Consumul mai multor alimente yin şi mai puţin yang poate ajuta la prevenirea insomniei. Alimentele răcoritoare, cum ar fi alimentele bogate în umiditate, precum castravetele, pepenele galben, verdeţurile şi tofu, pot ajuta organismul să-şi crească qi-ul yin. Evitarea alcoolului, a cofeinei, a dulciurilor şi a alimentelor picante poate diminua energia yang a organismului. De asemenea, se crede că ceaiul de crizantemă curăţă corpul de căldură (energie yang).

Automasaj înainte de somn

Stimularea punctului de acupunctură anmian, sau "somnul liniştit", poate fi utilă pentru relaxare, înainte de culcare. Punctul anmian este situat în spatele urechii, la nivelul adânciturii de lângă procesul mastoidian (proeminenţa osoasă din spatele urechii, lângă baza craniului). Este suficient să plasaţi un deget pe adâncitură şi să exercitaţi o uşoară presiune în timp ce efectuaţi o mişcare circulară de 100 de ori.

O altă tehnică de a masa partea inferioară a picioarelor înainte de culcare poate creşte, de asemenea, fluxul de sânge în partea inferioară a corpului - îndepărtându-l de un creier hiperactiv, ceea ce poate ajuta la obţinerea somnului.

Baie fierbinte de picioare

O baie de picioare de una singură sau combinată cu un masaj al picioarelor nu numai că mută fluxul sanguin dinspre creier spre picioare, dar ajută şi la relaxarea corpului şi a minţii.

Mergeţi la culcare între orele 21.00 şi 23.00.

Cel mai bine este să vă asiguraţi că aţi adormit până la ora 23.00, deoarece atunci ficatul şi vezica biliară încep să regleze qi-ul din organism. De asemenea, acestea procesează emoţiile, echilibrează hormonii şi detoxifiază organismul. Potrivit ştiinţei moderne, acestea sunt orele în care cortizolul, hormonul stresului, este redus, ceea ce poate diminua anxietatea din timpul orelor de veghe.

Acest lucru duce la întărirea zicalei conform căreia "Fiecare oră de somn înainte de miezul nopţii valorează cât două de după miezul nopţii".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură