Trump anunţă planul american pentru acordul de pace dintre palestinieni şi israelieni

Recunoaşterea suveranităţii asupra Înălţimilor Golan, oferirea unei arii mici de pământ viitorului stat palestinian, face ca planul anunţat să fie greu de înghiţit de către Abbas.
Donald Trump, Benjamin Netanyahu anunţă planul pentru un presupus acord de pace în Orientul Mijlociu
Donald Trump, Benjamin Netanyahu anunţă planul pentru un presupus acord de pace în Orientul Mijlociu (Alex Wong/Getty Images)

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunţat marţi mult aşteptatul plan de pace pentru conflictul dintre Israel şi un stat palestinian (aşa-numita soluţie cu două state) - prin fondarea unui stat palestinian, iar Ierusalimul "va rămâne capitala nedivizată a Israelului" a anunţat preşedintele american în timpul conferinţei comune de presă.

Discuţiile israeliano-palestiniene s-au destrămat în 2014 după ce ambele părţi au renunţat.

Trump a mai anunţat că va muta ambasada americană în Ierusalim, recunoscând Înălţimile Golan ca parte a Israelului şi ieşirea din acordul nuclear "îngrozitor" cu Iranul.

"Vreau ca acest acord să fie bun şi pentru palestinieni, trebuie să fie", a mai anunţat Trump, subliniind că acest acord este ultima şansă pe care o vor primi palestinienii mult timp de acum înainte.

Conform planului, palestinienii vor primi o capitală în "Ierusalimul de est" unde vom deschide o ambasadă. "Niciun palestinian sau israelian nu va fi scos din casa lui".

"Israelul va colabora strâns cu un om minunat, Regele Iordaniei, pentru a se asigura de status-quo" Domului (moscheei Al-Aqsa) şi că oricine vrea să se roage o va putea face.

Trump a mai promis investiţii de 50 miliarde USD pentru noul stat palestinian - multe ţări vor să participe - a mai afirmat preşedintele american.

"Viziunea noastră este ca palestinienii să nu mai fie dependenţi de donaţii şi ajutor străin, ei vor face foarte bine singuri, sunt oameni foarte capabili, iar noi îi vom ajuta sprijinindu-i să crească singuri (...) şi le vom cere să asigure coexistenţa paşnică".

Trump a mai anunţat că va acorda palestinienilor 4 ani pentru a studia planul şi a se decide.

Oficialii americani au afirmat că sunt pregătiţi pentru scepticismul palestinian, dar speră ca în timp vor fi de acord să negocieze.

Rămâne de văzut şi modul în care Israelul răspunde, având în vedere presiunile cu care primul ministru israelian de dreapta, Benjamin Netanyahu, se confruntă înainte de a intra în cel de-al treilea tur de alegeri în ultimul an.

Planul cuprinde aproximativ 80 de pagini, 50 dintre ele planul politic anunţat marţi şi 30 dintr-un plan economic anunţat în iulie trecut instituind un plan de restart economic de 50 de miliarde USD pentru palestinieni, Iordania şi Egipt.

Trump a aprobat o hartă propusă care conţine cele două state, au afirmat oficialii. Statul palestinian ar avea un teritoriu dublu faţă de cel pe care palestinienii îl controlează în prezent (lucru care va genera nemulţumiri majore din partea palestiniană) şi ar fi conectat prin drumuri, poduri şi tuneluri, a spus oficialul.

Trump l-a informat pe Netanyahu şi rivalul său la alegerile din 2 martie din Israel, şeful Partidului Albastru-Alb, Benny Ganz, în timpul unor discuţii avute luni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe