Trump oferă Pentagonului libertatea de a stabili numărul de soldaţi din Afganistan

Preşedintele american oferă Pentagonului libertatea de a stabili numărul efectivelor militare în Afganistan, în condiţiile în care războiul din această ţară intră într-o nouă fază. Şeful Pentagonului, Jim Mattis, a solicitat mai mulţi militari în ciuda temerilor manifestate de unii congresmani.
Secretarul american al Apărării gen. r. James Mattis
Secretarul american al Apărării gen. r. James Mattis (THIERRY CHARLIER/AFP/Getty Images)

Liderul american Donald Trump a oferit Pentagonului, marţi, autoritatea de a stabili numărul militarilor detaşaţi în Afganistan, o mişcare ce ar putea duce la creşterea prezenţei militare americane în ţara asiatică, potrivit unei surse anonime care a discutat cu agenţia franceză de ştiri AFP.

Jim Mattis, secretarul american al Apărării, a declarat marţi senatorilor frustraţi că SUA nu câştigă războiul din Afganistan, intenţia de a trimite mai mulţi soldaţi pentru a stabiliza ţara. Apelul pentru creşterea numărului trupelor are loc în condiţiile în care Mattis se pregăteşte să dezvăluie în luna iulie o nouă strategie privind Afganistanul.

Adresându-se Comitetului pentru Servicii Armate din Senatul SUA, în cadrul unei audieri pe tema bugetului Pentagonului, Mattis a avertizat că “talibanii au avut un an bun în 2016 şi încearcă să aibă un an bun în 2017”.

“Consider că, în prezent, inamicul este mai puternic”, a precizat Mattis, făcând referire la talibani şi la grupul jihadist Statul Islamic care încearcă să stabilească o prezenţă în Afganistan.

Apelul lui Mattis are loc la câteva luni după ce comandantul NATO în Afganistan, generalul John Nicholson, a avertizat că va fi necesar un număr suplimentar de câteva mii de soldaţi pentru a anula victoriile obţinute de talibani în ultimii ani.

Deşi fostul preşedinte american Barack Obama a fost lăudat pentru decizia sa de a reduce implicarea SUA în conflictul afgan foarte nepopular, militanţii au folosit situaţia pentru a obţine victorii militare semnificative.

Dar succesorul lui Obama, Donald Trump, a fost la rândul său criticat, marţi, pentru strategia sa în privinţa Afganistanului sau, mai degrabă, lipsa ei.

“Au trecut şase luni din mandatul acestei administraţii şi încă nu avem o strategie pentru Afganistan”, a declarat senatorul republican John McCain. “Dacă nu oferiţi dumneavoastră o strategie, vom oferi noi o strategie”.

Mattis, un fost comandant în Afganistan, a caracterizat faza curentă a războiului ca fiind una a “ambuscadelor frecvente”, ceea ce necesită o “schimbare de abordare”, pe care speră să o anunţe oficial luna viitoare.

Războiul din Afganistan este cel mai îndelungat conflict din istoria americană şi după 16 ani nu se întrevede un final clar. SUA desfăşoară, în prezent, aproximativ 8.400 de soldaţi în ţara asiatică.