Trump semnează un ordin executiv pentru vânzarea operaţiunilor Tiktok în SUA, în 90 de zile

Donald Trump semnând ordine executive, arhivă
Donald Trump semnând ordine executive, arhivă (Olivier Douliery-Pool/Getty Images)
A.P.
15.08.2020

După ce, anterior, compania Microsoft se angajase în negocieri cu privire la posibila cumpărare a TikTok, în urma deciziei luate de preşedintele american Donald Trump de a interzice aplicaţia video deţinută de chinezi din cauza temerilor privitoare la securitatea naţională.

Preşedintele american Donald Trump a semnat un ordin executiv prin care a solicitat ca ByteDance, compania din spatele aplicaţiei video, să vândă operaţiunile TikTok din SUA în termen de 90 de zile.

TikTok s-a confruntat cu presiuni în Statele Unite, pe fondul preocupărilor că este o ameninţare la adresa securităţii naţionale - o afirmaţie pe care Trump a reiterat-o în ordinul său executiv. "Există dovezi credibile care mă determină să cred că ByteDance [...] ar putea lua decizii care ameninţă securitatea naţională a Statelor Unite", a declarat Trump în ordinea sa.

Compania ByteDance, are, asemenea tuturor companiilor cu mai mult de 100 de angajaţi, o organizaţie a Partidului Comunist în cadrul personalului său. Conform legii securităţii naţionale, companiile din China esunt obligate să acorde, la cerere, agenţiilor de Securitate, accesul la orice date deţin - prin urmare putând fi, asemenea tuturor aplicaţiilor deţinute de companii chineze, sub controlul Partidului Comunist Chinez.

Anterior, preşedintele american anunţase că intenţionează să interzică TikTok în Statele Unite pentru temeri legate de securitate, cerând ca ByteDance să vândă operaţiunile americane unei firme deţinute de americani. La începutul lunii august, Microsoft a confirmat că începuse discuţii pentru cumpărarea TikTok, menţionând, totuşi, că nu există nicio asigurare că va avea loc o tranzacţie.

Răspunzând acuzaţiilor privind ameninţările la adresa securităţii naţionale, TikTok a respins orice „dependenţă” de Partidul Comunist Chinez, insistând că toate datele americane sunt păstrate în SUA şi nu au fost niciodată transmise guvernului chinez.

Beijingul a denunţat acţiunile administraţiei Trump faţă de TikTok, insistând că forţarea vânzării aplicaţiei a încălcat principiile pieţei libere americane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor