Tucker Carlson l-a intervievat pe filozoful-propagandist Alexandr Dughin, supranumit "creierul lui Putin"

Filosoful-propagandist Alexandr Dughin, numit şi “creierul lui Putin” (aa.com)
Redacţia
01.05.2024

"Filosoful" şi "politologul" rus Alexandr Dughin a acordat un interviu jurnalistului american Tucker Carlson. Videoclipul de 20 de minute a fost publicat pe canalul YouTube al lui Carlson şi ar fi fost înregistrat la Moscova, dar nu se specifică data, relatează Meduza.

Prezentându-l pe Dughin, Carlson afirmă că în Occident filosoful este numit "creierul lui Putin", iar ideile lui "sunt profund ofensatoare pentru unii oameni".

"Dughin nu este un consilier apropiat al lui Vladimir Putin. El este un autor care scrie despre mari idei. Şi din acest motiv cărţile lui au fost interzise de administraţia Biden în SUA, nu le puteţi cumpăra de pe Amazon", susţine Carlson.

Citiți și Tucker Carlson se confruntă cu furia jurnaliştilor după ce a confirmat că i-a luat interviu lui Putin

Alexandr Dughin a fost de multe ori numit "creierul" Kremlinului. Conform surselor "Meduza", influenţa sa asupra lui Putin a crescut într-adevăr - dar acest lucru s-a întâmplat după uciderea fiicei sale, Daria Dughina, acum un an.

La începutul interviului, Tucker Carlson l-a întrebat pe Dughin, în opinia lui, care este cauza "căii autodistructive" pe care au luat-o ţările anglofone - SUA, Marea Britanie, Australia, Canada.

"Cred că totul a început cu individualismul. A fost o înţelegere greşită a naturii umane. Când asociaţi individualismul cu omul, tăiaţi toate legăturile cu restul. [...] Individualismul a fost şi rămâne un concept cheie care a fost plasat în centrul ideologiei liberale. În înţelegerea mea, liberalismul este un proces istoric, cultural, politic şi filosofic de eliberare a persoanei de orice formă de identitate colectivă", a răspuns Dughin.

Citiți și Tucker Carlson s-a întâlnit cu Edward Snowden la Moscova

El susţine că "după renunţarea la Biserica Catolică ca identitate colectivă, la Imperiul Occidental ca identitate colectivă, a urmat revolta împotriva statului naţional ca identitate colectivă în favoarea societăţii civile simple".

"După aceea a fost o mare luptă în secolul XX între liberalism, comunism şi fascism. Şi liberalismul a câştigat din nou. Şi după destrămarea Uniunii Sovietice a rămas doar liberalismul", mai afirmă rusul.

Potrivit acestuia, următoarea etapă a liberalismului a fost "liberalizarea identităţii de gen", iar ca rezultat "aceasta a condus la persoane transgender, LGBT şi o nouă formă de individualism sexual".

Citiți și Interviul controversat al lui Vladimir Putin cu Tucker Carlson: Ce au dezminţit fact-checkerii

"Şi ultimul pas, care nu este încă complet, este eliberarea de identitatea umană. (...) Puteţi alege identitatea voastră individuală - să fiţi uman, să nu fiţi uman. Aceasta are un nume - transumanism, postumanism, inteligenţă artificială. Klaus Schwab, Raymond Kurzweil, Yuval Noah Harari declară deschis că acesta este viitorul inevitabil al omenirii. Ajungem la ultima staţie istorică. Cu cinci secole în urmă am urcat în acest tren şi acum ajungem la ultima staţie", a mai declarat Dughin.

Carlson l-a întrebat, de asemenea, de ce, în opinia sa, Rusia "a devenit duşmanul principal" al Occidentului, în special pentru liberalii din SUA, începând cu anul 2000 - când a avut loc schimbarea preşedintelui în Federaţia Rusă. El a adăugat că Americii i-a plăcut primul preşedinte al Rusiei, Boris Elţin, pentru că "era beat".

"În primul rând, cred că este vorba despre faptul că Putin este un lider tradiţional. Când a venit la putere, a încercat din start să scoată ţara noastră de sub influenţa globală. A început să se opună agendei progresiste globale. Şi aceşti oameni [din SUA], care au susţinut Uniunea Sovietică, erau progresişti, ei sunt progresişti şi acum. Prin urmare, au început să simtă că au de-a face cu cineva care nu împărtăşeşte agenda lor progresistă şi care a încercat - cu succes destul de mare - să reînvie valorile tradiţionale, suveranitatea statului, creştinismul, familia tradiţională", a replicat "filosoful".

Citiți și Interviul lui Tucker Carlson cu Putin - un eşec de audienţă în rândul telespectatorilor ruşi

El susţine totodată că ura "taberei progresiste din Occident" nu este întâmplătoare.

"Dacă obiectivul şi sarcina principală este să distrugi valorile tradiţionale, familia tradiţională, relaţiile tradiţionale, credinţele tradiţionale... Şi când cineva, cu o armă nucleară - argumentul ultim, dar nu cel mai puţin important - apără cu hotărâre valorile tradiţionale, atunci cred că au nişte motive pentru această rusofobie şi ură faţă de Putin", a adăugat el.

La începutul interviului, prezentându-l pe Dughin publicului, Carlson a amintit că în august 2022 fiica politologului, Daria, a murit în urma unei explozii de maşină, dar această temă nu a fost abordată în discuţie.

Tucker Carlson în ultimele câteva luni i-a mai interviat pe preşedintele rus Vladimir Putin şi pe fondatorul reţelei sociale "VKontakte" şi a canalului Telegram, Pavel Durov.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor