Tudose: În fiecare an jucăm în acelaşi film - cu manualele şi cu vaccinurile. Chiar nu se poate aşa ceva

Mai nou, aflăm că sunt probleme şi cu achiziţia vaccinurilor antigripale. De vină pentru situaţie ar fi unii funcţionari publici din cadrul sistemului, susţine ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, care a fost "certat" în faţa presei de premierul Mihai Tudose.
Mihai Tudose(Prim-ministru),
Mihai Tudose(Prim-ministru), (Florin Chirila/Epoch Times)

Premierul Mihai Tudose l-a criticat pe ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, la deschiderea şedinţei de Guvern, pentru modul "lent" în care se desfăşoară procedura de achiziţie a vaccinului antigripal, relatează Agerpres.

"Domnule ministru Bodog, vaccinările antigripale?", l-a întrebat Tudose pe ministrul Sănătăţii.

"Vaccinurile antigripale sunt în procedură de achiziţie", a răspuns Bodog, care a fost întrerupt de Tudose cu o nouă întrebare: "Cu câte tulpini domnule ministru? Am înţeles că sunt vaccinuri cu trei tulpini şi unele cu patru tulpini".

"Este vaccinul care a fost recomandat de către Institutul Naţional de Sănătate Publică. (...) Cred că trei tulpini. Deci, este în procedură de achiziţie. Pentru persoanele care se găsesc internate în spital va fi prima tranşă de vaccinuri, (...) la sfârşitul acestei luni. Vaccinarea pentru antigripal începe la mijlocul lunii octombrie, sfârşitul lunii octombrie, aşa este recomandarea venită de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii", a explicat Bodog.

Întrebat dacă până la finalul lunii septembrie vor ajunge în România stocurile de vaccin antigripal, ministrul a precizat: "Doar pentru persoanele la risc, pentru celelalte urmează ca la sfârşitul lunii octombrie să se încheie procedura. Am trimis deja Corpul de control pe Direcţia de Sănătate Publică pentru a verifica care a fost motivul şi cine este răspunzător şi voi lua măsuri".

"Nu vreţi controlul să vină după ce oamenii ăia nu mai lucrează la noi? Că eu ştiu că, din martie, puteau să-şi dea seama că vine octombrie", a replicat Tudose.

Bodog a încercat să explice că respectivii responsabili sunt funcţionari publici, dar premierul l-a oprit: "Am înţeles, hai să ne dea în judecată, hai să ne asumăm şi lucrul acesta domnule ministru".

"Nu se poate ca din cauza la doi funcţionari care încep procedura în septembrie pentru octombrie să sufere o ţară întreagă, nu se poate domnule ministru, nu se poate aşa ceva. Daţi-i în judecată, aşa funcţionari publici cum sunt. Domnule ministru Bodog, chiar nu se poate aşa ceva. În fiecare an jucăm în acelaşi film - cu manualele şi cu vaccinurile. Începe licitaţia în ziua în care trebuia distribuţia. De ce? Ca să o facem pe urgenţă, ca să ia altcineva? Păi, de câte ori trebuie să o păţim? Şi poate faceţi şi o sesizare la organele competente ca să vadă", a încheiat Tudose.