Turcan: Ponta se eschivează mincinos în problema manualelor

Consiliul Naţional de Coordonare PDL, 6 iulie 2013. În imagine, Raluca Turcan
Consiliul Naţional de Coordonare PDL, 6 iulie 2013. În imagine, Raluca Turcan (Epoch Times România)

Folosirea manualelor vechi nu este o soluţie care să rezolve criza generată în învăţământ de netipărirea manualelor promise de Ministerul Educaţiei Naţionale ci este, mai degrabă, o stratagemă a lui Ponta pentru a-l salva pe Remus Pricopie de demisie, explică vicepreşedintele PDL, Raluca Turcan, într-o postare pe blogul personal.

"Ponta i-a sugerat ministrului Pricopie că o soluţie ar putea fi folosirea manualelor vechi după care s-a învăţat anul trecut. Adevărul este, însă, că soluţia sugerată de premier este doar o eschivă mincinoasă. De fapt, Ponta încearcă să-l salveze pe Pricopie de la demisie şi să pară că a identificat soluţiile acestei crize catastrofale."

Manualele vechi invocate de Ponta nu există pe stocurile inspectoratelor şcolare. Mai mult, elevii de clasa a II-a vor da, la finalul anului, o evaluare transdisciplinară după programă nouă şi deci după manualele noi. Asta înseamnă că nu pot învăţa după manuale vechi, expune deputatul PDL motivele pentru care soluţia propusă de Ponta este doar "o eschivă mincinoasă."

"Dacă e să roage pe cineva să salveze situaţia, singurii care îi pot sprijini pe elevi sunt profesorii. Doar ei pot să-i ajute pe elevi să depăşească acest impas generat de incompetenţa guvernului Ponta.", mai scrie deputatul PDL.

Amintim că în acest an, sistemul de învăţământ s-a confruntat cu o problemă fără precedent. Deşi, teoretic, în acest an, copiii urmau să se bucure de manuale şcolare noi, cărora li s-ar fi adăugat şi manuale digitale, practic, nu au avut parte de nimic.

Licitaţia pentru desemnarea editurilor ce urmau să se ocupe de realizarea manualelor, în formă tipărită şi digitală, a fost blocată de contestaţii, participanţii la selecţia furnizorilor de manuale reclamând numeroase nereguli. Mai multe edituri au sesizat inclusiv Direcţia Naţională Anticorupţie în legătură cu modul în care s-a desfăşurat licitaţia.

Federaţia Editorilor din România (FER) a acuzat că la licitaţia, ai cărei mari câştigători au fost CD PRESS SRL şi SIVECO, Ministerul Educaţiei a favorizat companiile declarate câştigătoare.

Potrivit FER, care îşi fundamentează declaraţiile pe o motivare a Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) şi pe un Raport intern al Comisiei tehnice din Ministerul Educaţiei, Ministerul Educaţiei nu a luat în seama raportul experţilor IT şi a declarat câştigătoare companii ale căror manuale digitale ar fi neconforme caietului de sarcini. Unul din marii câştigători ai licitaţiei a fost firma SIVECO, a cărei fondatoare, Irina Socol, este arestată (preventiv) într-un dosar vizând constituirea unui mecanism evazionist.