Turcia blochează vizita unei delegaţii a Ministerului german al Apărării

Ankara a blocat planurile unei delegaţii a Ministerului german al Apărării de a vizita soldaţii germani staţionaţi la baza aeriană Incirlik din sudul Turciei.
Avion american decolează de la baza aeriană din Incirlik, sudul Turciei, 1 septembrie 2013.
Avion american decolează de la baza aeriană din Incirlik, sudul Turciei, 1 septembrie 2013. (Captură Foto)

“Oficialii turci nu aprobă în prezent această călătorie”, a declarat miercuri Jens Flosdorff, purtător de cuvânt al Ministerului german al Apărării, adăugând că Ankara nu a oferit o explicaţie pentru refuzul său.

Anunţul a fost făcut după publicarea unui raport în mass media germană care a susţinut că viceministrul german al Apărării Ralf Brauksiepe plănuieşte să efectueze o vizită oficială la baza aeriană de la Incirlik împreună cu mai mulţi legiuitori germani.

Aproximativ 250 de soldaţi germani sunt staţionaţi la bază, împreună cu şase avioane de recunoaştere Tornado şi un avion de realimentare, ca parte a coaliţiei conduse de SUA în lupta desfăşurată în Siria şi Irak împotriva grupului terorist Statul Islamic.

Legăturile dintre Berlin şi Ankara s-au tensionat în ultimele câteva săptămâni după ce Parlamentul german a aprobat o rezoluţie prin care Germania recunoaşte în mod oficial că masacrarea în masă a armenilor de către Imperiul Otoman în urmă cu un secol este genocid.

Armenia susţine că aproximativ 1,5 milioane de creştini armeni au fost măcelăriţi sistematic în estul Turciei prin crime în masă, strămutări forţate şi înfometare, un proces care a început în 1915 şi care a durat mai mulţi ani în timpul Primului Război Mondial şi a destrămării Imperiului Otoman.

Ankara respinge termenul de “genocid” şi susţine că au fost ucişi între 300.000 şi 500.000 de armeni şi cel puţin tot atât de mulţi turci în perioada 1915-1917, toate aceste decese fiind considerate de oficialii turci drept “victime” ale Primului Război Mondial. Doar câteva ţări, inclusiv Franţa şi Rusia, au recunoscut în mod oficial acel măcel drept un genocid.

Între timp, televiziunea de stat turcă a încetat să mai difuzeze un program german, invocând plângeri din partea telespectatorilor privind rezoluţia aprobată de Parlamentul din Berlin.