Turcia desfăşoară nave de luptă, blindate în Libia, Franţa acuză

Rebel libian
Rebel libian (MARWAN NAAMANI / AFP / Getty Images)

Armata Naţională Libiană (LNA, cu baza în oraşul Benghazi), care luptă împotriva guvernului oficial al Libiei, a anunţat că Turcia a desfăşurat două nave de război turceşti, baterii de rachete şi sisteme de apărare aeriană în capitala Tripoli, pentru a sprijini ofensiva trupelor generalului Kalifa Haftar care asediază oraşul.

Pe lângă această acuzaţie, LNA a declarat că Turcia a trimis cel puţin 3.000 de militanţi sirieni în Libia de la sfârşitul lunii decembrie.

"Numărul mercenarilor sirieni transportaţi de Turcia în Libia a depăşit trei mii", a declarat purtătorul de cuvânt al Armatei Naţionale libiene, generalul major Ahmed al-Mesmari, într-o conferinţă de presă joi seară, menţionând că "Ankara a transportat terorişti periculoşi din Siria în Libia”.

După săptămâni de când guvernul turc a anunţat planurile de a trimite forţe în Libia pentru a sprijini guvernul recunoscut internaţional al ţării respective, acum există indicii că aceste operaţiuni sunt în curs de desfăşurare. Două fregate din clasa Gabia a marinei turce au apărut în largul coastei oraşului Tripoli, capitala oficială libiană, iar acum apar rapoarte că trupe turceşti şi blindate grele ajung în acest oraş.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a acuzat Turcia că a încălcat promisiunile pe care le-a făcut în cadrul conferinţei de la Berlin, organizată pe 19 ianuarie, de a rezolva criza libiană, menţionând că Franţa a monitorizat zilele trecute navele care transportau mercenari sirieni în Libia.

Macron a mai spus: „În ultimele zile, am detectat nave turceşti care transportau mercenari sirieni şi care au ajuns în Libia.”

La rândul său, Ministerul turc de Externe a criticat declaraţiile lui Macron, spunând că „Franţa este responsabilă pentru problemele pe care le-a întâmpinat Libia de la începerea crizei în 2011”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe