Turcia emite un mandat de arestare pentru clericul Gulen din SUA

Ankara a emis un mandat oficial de arestare pe numele clericului musulman Fethullah Gulen, care s-a autoexilat în SUA, acuzându-l de orchestrarea puciului eşuat din 15-16 iulie din Turcia, a raportat mass media de stat.


Clericul musulman Fethullah Gulen.
Clericul musulman Fethullah Gulen. (Captură Foto)

Un tribunal din Istanbul a emis un mandat de arestare pe numele clericului din Pennsylvania, primul de acest gen după lovitura de stat eşuată din Turcia, a declarat agenţia turcă de ştiri de stat Anadolu.

În mandat, Gulen este acuzat de “organizarea loviturii de stat din 15 iulie”, raportează sursa citată.

Gulen, care a locuit în SUA din 1999, neagă cu tărie orice implicare în puciul eşuat şi insistă că mişcarea pe care o conduce, este o reţea caritabilă care promovează un Islam tolerant.

Turcia a mai emis un mandat de arestare pe numele lui Gulen în decembrie 2014, când l-a acuzat de organizarea şi dirijarea unei organizaţii teroriste înarmate, precum şi de utilizarea intimidării pentru privarea unor persoane de libertate.

Ankara a cerut în repetate rânduri Statelor Unite să îl extrădeze pe Gulen, trimiţând Washingtonului două seturi de documente de la lovitura de stat, susţinând că reprezintă dovezi ale implicării acestuia în evenimentele din iulie.

Turcia încă nu a făcut Statelor Unite o cerere oficială de extrădare a lui Gulen.

În puciul eşuat în 15-16 iulie, cel puţin 238 de persoane au fost ucise şi aproximativ 2.200 au fost rănite. De atunci, zeci de mii de persoane din cadrul armatei, poliţiei, sectorului judiciar, învăţământului şi mass mediei au fost arestate, reţinute sau concediate datorită implicării sau posibilei lor implicări în puci.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe