Turist de 85 de ani la Phenian, arestat pentru "crime din 1950"

Paradă nord-coreană, 27 iulie 2013, Phenian (Ed Jones / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
30.11.2013

Un pensionar american în vârstă de 85 de ani, a fost acuzat de către autorităţile nord-coreene de "acte ostile" comise în timpul războiul de acum 50 de ani. Familia declară: aceasta este o neînţelegere.

Un pensionar american de 85 de ani, veteran al războiului din Coreea, a fost acuzat de regimul comunist din Coreea de Nord de "acte ostile", raportează agenţia oficială de presă KCNA. Omul, Merrill Newman, a fost arestat în octombrie anul trecut, după ce a intrat în ţară în mod legal pe o viză de turist, împreună cu un grup de turişti.

Agenţia KCNA scrie, de asemenea, că Phenianul a primit o "mărturisire" scrisă de la Newman în care omul - care potrivit agenţiei a intrat pe teritoriul Coreei de Nord "sub pretextul unui turist" – recunoaşte crimele care i-au fost imputate.

Conform declaraţiilor făcute de familia lui Newman, arestarea sa este rezultatul unei "neînţelegeri". Săptămâna trecută, vorbind unui grup de reporteri de la Beijing, însărcinatul SUA pentru Coreea de Nord - Glyn Davies - a declarat că diplomaţia SUA "face totul" pentru a rezolva cazul.

Merrill Newman, un californian, a fost arestat chiar la bordul avionului cu care se întorcea în Statele Unite ale Americii.

Americanul ar fi comis infracţiuni atât ca turist cât şi în timpul participării la războiul din Coreea, acum 60 de ani. Newman este acuzat de încălcarea "demnităţii şi suveranităţii" Coreei de Nord şi de "calomnierea sistemul său socialist".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor