Ucraina renunţă la Crimeea. Soldaţii vor fi evacuaţi ”rapid”

Secretarul Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională de la Kiev, Andri Parubi, a anunţat, miercuri seară, că soldaţii şi familiile acestora din aflaţi pe teritoriul Crimeei vor fi evacuaţi ”rapid”, anunţ ce a venit la scurt timp după anexarea peninsulei de către Rusia
P. P.
20.03.2014

alte articole

Soldaţii ucraineni din Simferopol, Crimeea. (captură youtube.com)
P. P.
20.03.2014

Secretarul Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională de la Kiev, Andri Parubi, a anunţat, miercuri seară, că soldaţii şi familiile acestora din aflaţi pe teritoriul Crimeei vor fi evacuaţi ”rapid”, anunţ ce a venit la scurt timp după anexarea peninsulei de către Rusia, notează BBC.

”Pregătim un plan prin care militarii şi familiile lor să părăsească rapid Crimeea şi să ajungă în Ucraina. Trebuie să îi transferăm repede şi eficient în Ucraina continentală”, a declarat Parubi.

Mai multe baze ucrainene au fost asaltate de către forţele ruseşti din peninsulă în ultimele zile, incidente ce s-au soldat cu moartea unui soldat ucrainean şi capturarea mai multor oficiali ucraineni. Miercuri noapte, oficialii şi civilii ucraineni ţinuţi ostateci de la începutul invaziei ruse au fost eliberaţi.

"Toţi ceilalţi ostatici civili deţinuţi de militarii ruşi şi de reprezentanţii noilor autorităţi autoproclamate" ale Crimeei au fost eliberaţi, conform unui comunicat emis de guvernul de la Kiev.

Criza din Crimeea ”este cea mai mare ameninţare la securitatea şi stabilitatea Europei de la sfârşitul Războiului Rece”, a declarat şeful Alianţei Nord Atlantice, Anders Rasmussen

Ucraina are nevoie în acest moment de ajutorul Naţiunilor Unite pentru ”a proclama Crimeea o zonă demilitarizată”, ceea ce implică retragerea trupelor ruseşti şi ”relocarea trupelor ucrainene în Ucraina continentală cât şi evacuarea tuturor instalaţiilor şi a populaţiei civile care nu vrea să rămână pe teritoriul ocupat”, a adăugat Parubi.

„Situaţia este în acest moment imprevizibilă şi foarte greu de controlat, de aceea există un pericol şi pentru civili”, a declarat ministrul interimar de Externe al Ucrainei, Andrii Deshchitsia.

Ucraina s-a retras din Federaţia Statelor Independentelor coordonată din Moscova şi se pregăteşte de exerciţii militare alături de Statele Unite şi de Marea Britanie, a anunţat Parubi.

Statele Unite ale Americii au exclus pentru moment posibilitatea unei intervenţii militare în Ucraina deoarece ”nu ar fi adecvată” şi încearcă să ralieze o ”coaliţie internaţională solidă” pentru a transmită Rusiei un ”mesaj clar”.

„Nu ne vom lansa într-o intervenţie militară în estul Europei. Ucrainenii recunosc şi ei că înfruntarea Rusiei cu mijloace militare nu ar fi adecvată. Vom mobiliza resursele noastre diplomatice pentru a asigura o coaliţie internaţională solidă, care va transmite un mesaj clar. Puterea nu conferă în mod automat drepturi. Vom continua să sporim presiunile asupra Rusiei”, a declarat preşedintele american Barack Obama.

Tensiunile din militare din estul Europei s-au intensificat în urma anexării regiunii separatiste la Federaţia Rusă desfăşurată marţi, în ciuda condamnărilor venite din partea comunităţii internaţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor