Cum râde Putin de ”tovarăşul” Obama

Barack Obama, 4 noiembrie 2013
Barack Obama, 4 noiembrie 2013 (SAUL LOEB / AFP / Getty Images)

Răspunsul ”robust” al Vestului la anexarea peninsulei ucrainene de către Rusia a devenit subiect de glumă atât pentru parlamentul de la Kremlin cât şi pentru maşinăria de propagandă a acestuia.

Dacă planurile Rusiei de a reîntregi fostul imperiu sovietic sunt cât de cât existente, sancţiunile aplicate de Statele Unite şi de Uniunea Europeană, nu sunt decât o oportunitate pentru ”prea iubiţii conducători” să-şi mai lustruiască imaginea în mass media de stat.

Blocarea activelor pentru mulţi dintre cei aflaţi pe ”lista neagră” a Casei Albe nu are nicio consecinţă deoarece mulţi dintre aceştia nu au bani în băncile din Occident şi nici nu vor să ajungă acolo.

”Tovarăşe Barack Obama, ce ar trebui să facă cei care nu au nici conturi, nici proprietăţi în străinătate? Sau nu v-aţi gândit la acest lucru?”, a scris Rogozin pe Twitter.

Multe persoane se aşteptau ca Statele Unite să ia poziţie faţă de agresiunile făţişe ale Rusiei împotriva Ucrainei, dacă nu din principiu, măcar din obligaţiile asumate alături de Marea Britanie prin Memorandumul de la Budapesta semnat în 1994.

Unii dintre parlamentarii de la Kiev spuneau la câteva zile după invazia rusă din Crimeea: ”Ne-ar mai fi invadat Rusia dacă am fi avut acum armamentul nuclear?”

Prinsă acum între ciocan şi nicovală sau între un Est agresiv şi un Vest ignorant, Ucraina trebuie să se confrunte atât cu ironiile ruşilor cât şi cu „îngrijorările profunde” ale celor care s-au făcut responsabili pentru siguranţa ţării.

Obama, după ce că a fost ameninţat de ”ministrul propagandei” de la Kremlin cu holocaustul nuclear, este acum subiectul ironiilor venite şi din partea lui Vladislav Surkov, consilierul lui Vladimir Vladimirovici Putin şi unul dintre cei aflaţi pe aşa-zisa listă cu sancţiuni.

"Este o mare onoare pentru mine. Nu deţin conturi în străinătate. Singurele mele interese în SUA sunt Tupac Shakur, Allen Ginsberg şi Jackson Pollock. Nu am nevoie de viză pentru a avea acces la creaţiile lor. Nu pierd nimic", a declarat Surkov.

De asemenea, camera inferioară a Parlamentului de la Moscova a adoptat o declaraţie prin care membrii săi se oferă spre a fi supuşi sancţiunilor impuse de Statele Unite şi Uniunea Europeană.

”Propunem ca domnul Obama şi birocraţii din UE să îi adauge pe 'lista neagră' pe toţi deputaţii care au votat alipirea Crimeei la Rusia şi această rezoluţie”, scrie în declaraţie.

Totuşi, cea mai dură remarcă la adresa integrităţii Washingtonului pare să fie cea lansată de Putin la scurt timp după semnarea tratatului de alipire a Crimeei şi Sevastopolului, şi repetată apoi pentru presă de către ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov.

”Sancţiunile occidentului vor fi privite ca un act de agresiune faţă de care Moscova va trebui să se revanşeze”.

În tot acest val de propagandă neo-stalinistă un singur lucru rămâne de subliniat. Agresiunile Rusiei n-au mai surprins pe nimeni însă ignoranţa de care a a dat dovadă Occidentul, mai ales după ce s-a legat de Ucraina printr-un memorandum internaţional, îi va face pe oamenii lumii, şi mai ales pe ucraineni, să-l privească pe Obama ca pe un alt ”tovarăş”.