UDATE Curtea de Apel Bucureşti respinge cererea de ordonanţă prezidenţială în cazul Pungeşti

Semnatari ai acţiunii civile depuse la Curtea de Apel Bucureşti, pentru oprirea explorării şi exploatării gazelor de şist, 30 aprilie 2014.
Semnatari ai acţiunii civile depuse la Curtea de Apel Bucureşti, pentru oprirea explorării şi exploatării gazelor de şist, 30 aprilie 2014. (Eugen Horoiu, Epoch Times)

UPDATE - Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea de ordonanţă prezidenţială depusă de Simona Niculescu, Costică Spiridon din Pungeşti şi Asociaţia „România Verde 2007”, instanţa s-a pronunţat pe procedură fără a intra în cercetarea fondului.

*********************************

Curtea de Apel Bucureşti a judecat marţi cererea de ordonanţă prezidenţială depusă de Simona Niculescu, Costică Spiridon din Pungeşti şi Asociaţia „România Verde 2007”, prin care care iniţiatorii acţiunii cer suspendarea lucrărilor companiei Chevron. Instanţa a rămas în pronunţare.

Conform avocatului semnatarilor acţiunii, Valentin Achimoiu, Chevron a reclamat că apelarea la ordonanţa prezidenţială nu se conformează legii.

Reamintim cererea de ordonanţă este prima dintr-o serie de acţiuni prin care se doreşte interzicerea fracturării hidraulice pe teritoriul României şi desecretizarea acordurilor încheiate între statul român şi Chevron.

Acţiunea care s-a judecat astăzi a fost depusă pe 16 aprilie la Curtea de Apel Bucureşti de avocatul Valentin Achimoiu, în numele asociaţiei de mediu pe care o reprezintă, "România Verde 2007", în numele Simoniei Niculescu şi a lui Costică Spiridon, fost primar al localităţii Pungeşti. Reamintim că dl Spiridon, în vârstă de 57 de ani, a fost arestat şi spitalizat în data de 16 octombrie 2013, după ce a fost agresat de jandarmi în timpul spulberării primului lanţ uman făcut de pungeşteni.

Ulterior depunerii acţiunii, în urma unui apel public la solidaritate lansat de dna Simona Niculescu, la această acţiune s-au mai adăugat în jur de 23 de cetăţeni şi este de aşteptat ca procesului de fond să i se mai alăture şi alţi români care nu doresc să vadă pământul României transformat într-o mare de sonde pentru exploatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulică, metodă asociată cu poluarea apelor, pământului, aerului şi cu o creştere a activităţii seismice în zonele unde au loc exploatări.

"S-au strâns 25 de persoane care sunt alături de noi, reclamanţi. (...) Cerem suspendarea imediată a oricăror explorări şi exploatări de gaze de şist, până la judecarea fondului, iar la fond cerem desecretizarea acordurilor care s-au făcut în această ţară şi interzicerea fracturării prin metoda hidraulică deoarece nu prezintă o siguranţă şi în virtutea principiului de prudenţă, care ar trebui să îi ghideze pe guvernanţii noştri", a explicat iniţiatoarea seriei de procese scopul demersului său într-un interviu acordat Epoch Times.

Acţiunea Simonei Niculescu şi a celor 25 de cetăţeni care s-au raliat demersului său se bazează în mare măsură pe jurisprudenţa altor state, precum SUA, unde se exploatează de ani de zile gaze de şist şi, drept urmare, s-au putut documenta cazuri de îmbolnăvire asociate poluării produse de fracturarea hidraulică.

"În virtutea acelui principiu de prudenţă, judecătorii noştri ar trebui să se uite cu mare atenţie la ce s-a întâmplat în ţările care au exploatat în acest fel. În SUA 2 cetăţeni au câştigat peste 3 milioane de dolari despăgubiri de la o companie care făcuse fracturare hidraulică lângă proprietatea lor. Este o jurisprudenţă foarte importantă deoarece acolo compania care a exploatat prin metoda aceasta, a cărei interzicere o cerem noi, a fost condamnată la despăgubiri. Ori nu trebuie să ajungem în această situaţie şi în România.

"Să nu uitam că Chevron (compania americană care a ridicat deja o primă sondă de explorare a gazelor de şist la Pungeşti, Vaslui şi deţine certificate de urbanism pentru alte 4 sonde în judeţul Vaslui n.r.), care a fost condamnat în alte ţări, precum Ecuadorul, nu a plătit aceste despăgubiri", a reamintit Simona Niculescu, înainte de a intra în sala unde s-a judecat primul termen al ordonanţei prezideţiale.

Simona Niculescu le reaminteşte celor ce doresc să se alături precesului ce va urma, că încă o pot face: "Am creat un cadru legal pentru a putea face un proces cetăţenesc. Toţi cei interesaţi să vină să depună argumentariul propriu, pot interveni cu avocaţi, fără, în nume propriu sau pot veni alături de acţiunea noastră, aşa cum am depus-o", ne-a declarat marţi Simona Niculescu, pe treptele Curţii de Apel Bucureşti.

Conform legilor în vigoare, cei care doresc să devină parte în proces trebuie să achite la primăria domiciliului lor o taxă de timbru de 20 de lei dacă vor să participe la acţiunea pe ordonanţă prezidenţială şi o taxă de timbru de 50 de lei dacă vor să participe la acţiunea pe fond contencios administrativ.

Mai multe informaţii despre caz, proceduri şi seria de acţiuni cetăţeneşti pot fi obţinute scriind pe adresa actiuneador@gmail.com.