Udrea, după eliberare: "Arestul preventiv te schimbă foarte mult psihologic. Mulţi pleacă bolnavi de acolo"

Andrei Pricopie
11.05.2015

alte articole

Elena Udrea, adusă cu mandat la DNA, 29 ianuarie 2015 (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
11.05.2015

Eliberată de câteva zile din arestul preventiv şi plasată în arest la domiciliu, Elena Udrea intră din nou în atenţia publicului. Într-o intervenţie telefonică la postul B1 TV, aceasta a declarat, duminică seară, că ştia de mult timp că va fi arestată, doar că nu cunoştea şi motivul care va fi invocat.

"Eu ştiam că voi fi arestată de foarte mult timp. Nu ştiam pentru ce. (...) Ce ştiam de ceva timp, într-adevăr, pentru că eu am început să văd nişte lucruri şi apoi am pus ca într-un puzzle, într-un tablou, şi mi-am dat seama ce se întâmplă - se întâmplă o preluare a puterii, de fapt, în mod ocult. Ştiam că voi fi arestată, fără să existe vreun motiv cu foarte mult timp înainte. Motivul a apărut ulterior, putea fi orice".

"Arestul preventiv te schimbă foarte mult psihologic"

"Este o realitate faptul că arestul, fie el preventiv, fie în penitenciar, te schimbă foarte mult psihologic şi din cauza lipsei condiţiilor minime, mai ales pentru femei. Erau foarte multe femei care suportau aceleaşi condiţii inumane pe care le-am suportat şi eu. Eu, fiind o persoană publică, a fost impactul foarte mare, că nu am putut să fac nimic. Ceea ce se întâmplă într-un arest preventiv, în arestul Capitalei, mai puţin în penitenciar, este grav. Că nu am putut să mă coafez nu e o dramă, dar că nu am putut să fac mişcare, te afectează psihic. Chiar şi cel mai intim moment la care vă puteţi gândi, le petreci cu alte cel puţin trei persoane, aşa că mi-am dorit foarte mult să stau singură. Foarte mulţi pleacă bolnavi de acolo", a declarat Elena Udrea.

Motivul arestării din perspectiva Elenei Udrea

Întrebată ce motive a avut binomul Kovesi-Coldea să o aresteze în contextul în care Traian Băsescu nu mai era preşedinte, iar ea a pierdut alegerile prezidenţiale, Elena Udrea a replicat:

"Eu nu vreau să susţin nimic legat de asta în continuare pentru că eu am văzut ce s-a întâmplat. În momentul în care eu am spus nişte lucruri, cei care până atunci susţineau că Elena Udrea este depozitoarea unor secrete pentru că a fost în apropierea maximei puterii, în apropierea lui Traian Băsescu, au spus, în mod interesat evident, "nu contează ce spune Elena Udrea", au discreditat tot ceea ce eu am spus. Pe de altă parte, o realitate pe care nu o putem nega este faptul că în campania electorală am fost cel mai atacat candidat vreodată.

De la arestarea fostului soţ, în plină campanie electorală, şi în cel mai mediatizat şi cel mai mare dosar de corupţie - Microsoft, din care au rămas patru fraieri arestaţi - lotul Cocoş, cu restul nu s-a mai întâmplat nimic, până la scoaterea acelor fotografii cu Alina Bica, totul a fost gândit împotriva mea. Cert este că tot ce s-a întâmplat în campanie electorală a fost cea mai mare bătălie dată împotriva unui candidat. Deci, cred că după aceea, în condiţiile în care Traian Băsescu nu mai era preşedinte şi Elena Udrea nu mai era nimic, decât un simplu deputat lupta aceasta... n-aş avea altă explicaţie decât că cei care ştiu nişte lucruri trebuie reduşi la tăcere."

Elena Udrea a explicat că este de notorietate faptul că este un om care a fost în proximitatea puterii timp de 10 ani şi cunoaşte multe lucruri, iar spre deosebire de alţii ea are curajul să le spună, astfel că "s-a considerat că este mai bine să fiu redusă la tăcere", pentru că lucrurile pe care le ştie "pot aduce grave, grave prejudicii unor oameni care ocupă nişte funcţii."

"După ce am spus eu nişte lucruri eu am fost arestată şi foarte mulţi au spus atunci: "foarte bine, Udrea la puşcărie". Eu am spus lucrurile când am fost în libertate. Consecinţa a fost arestarea mea. Pentru Elena Udrea nu mai contează că sunt în arest preventiv sau la puşcărie. Mi s-au pus cătuşele. Cu jumătate din lucruri, aş putea să scriu o carte. Nu sunt un om iresponsabil, nu îmi propun să le spun. Sunt lucruri care trebuie să rămână secrete. (...) Nu mi s-a cerut să fac denunţuri. Elena Udrea însăşi era o miză. Acest dosar nu este Gala Bute, ci unul conex, e de fapt dosarul Elena Udrea", a continuat Elena Udrea.

"Doama Kovesi arestându-mă pe mine a avut de câştigat în popularitate"

"Constat că acei care pot decide asupra libertăţii cuiva îşi fac imagine cu acest instrument care este arestarea preventivă. Nu poţi să arestezi un om preventiv, fără să-l judeci. Acum este o adevărată competiţie. Cine arestează mai mulţi. Aşa cum spunea Kovesi, ÎCCJ a dat tonul în România. Arestul preventiv nu foloseşte decât la a teroriza oamenii. Oamenii sunt înspăimântaţi de arestul preventiv. Unii declară tot ce îşi doresc procurorii. Doama Kovesi arestându-mă pe mine a avut de câştigat în popularitate. Trebuie să recunosc că ţintind către Elena Udrea, Kovesi a ţintit corect. Recunosc şi îmi asum că nu am reuşit să echilibrez opinia publică despre imaginea mea. Tocurile şi poşetele au umbrit prestaţia mea de ministru. Astestându-mă pe mine a avut de câştigat în popularitate. Aşa cum spunea d-na Kovesi, ÎCCJ dă tonul în România, aşa a spus dan-sa.

Azi e o competiţie cine arestează mai mult. Nu contează cât a terorizat oamenii fie pentru a recunoaşte fapte pe care le-au făcut, dar şi un instrument pentru ca oamenii să recunoască lucruri pe care nu le-au făcut sau să spună lucruri pe care DNA au nevoie să le ştie. Cei din penitenciar spuneau: dacă Elena Udrea a fost arestată, ce şanse avem noi să rezistăm în faţa acestui val? Sunt înspăimântaţi de arest preventiv şi oricine este chemat şi pe masă i se pun cătuşele declară orice vor procurorii. (...) Constat că toţi care pot decide asupra libertăţii cuiva îşi doresc să-şi facă imagine prin arestul preventiv. Am văzut că toată lumea încearcă acum să aresteze în condiţiile în care un om arestat preventiv este un om prezumtiv nevinovat. Nu poţi să arestezi fără o judecată, o decizie definitivă doar pentru că nu este o persoană populară. Dar acum e vorba de competiţie", a precizat Elena Udrea.

"Faptul că Udrea a fost arestată, chiar dacă a dat satisfacţie unora, nu înseamnă că asta este justiţie"

Întrebată de câte ori a fost chemată de procurori pentru discuţii, Elena Udrea a răspuns: "Cred că am fost de două ori pe acest dosar. Eu am fost un dosar fericit. Am fost cu femei în cameră, arestate cu grupul şi pe care nu le-a chemat nimeni niciodată. Mă uitam la aceste femei care îmi reproşau cumva mie lucruri legate de arestarea preventivă abuzivă, lucruri pe care eu le-am susţinut şi care au generat acest mod răvăşit de a face justiţie, fiind rezultatul guvernării mele şi a lui Băsescu. Bineînţeles, un reproş cu prietenie, dar chiar şi aşa îmi atrăgeau atenţia şi era un fel de ironie amară: Vezi ce ai susţinut atâţia ani, asta e justiţia pe care aţi susţinut-o".

"Dacă eu, Elena Udrea am putut să ies din arest preventiv, şi nu m-am aşteptat, înseamnă că mai există o şansă pentru justiţia dreaptă, există o şansă pentru toată lumea. Dacă sunt excese şi sunt, dacă sunt abuzuri şi sunt, important este să încurajăm. Cei care conduc astăzi justiţia sunt aceiaşi care au condus justiţia în ultimii zece ani. În aceste 72 de zile, cât am stat la puşcările, mi-am petrecut mult timp la televizor. Nu poţi să spui că sunt alţii. Faptul că Elena Udrea a fost arestată, chiar dacă a dat satisfacţie unora, nu înseamnă că asta este justiţie", a spus Udrea.

În ceea ce priveşte susţinerea venită din partea lui Traian Băsescu, Elena Udrea a afirmat că nu este surprinsă, pentru că fostul şef de stat o cunoaşte cel mai bune.

"Nu mă surprinde, pentru că mă cunoaşte poate cel mai bine. Faptul că a crezut în mine, că nu am luat geanta cu bani, m-a emoţionat. M-a bucurat foarte mult. Mă cunoaşte de zece ani, ştie exact ceea ce n-aş face niciodată", a adăugat Elena Udrea.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagină noastră de Facebook


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor