UE-China: Continuă ancheta anti-dumping asupra vinurilor europene

Vinuri de colecţie
Vinuri de colecţie (Epoch Times România)

Investigaţiile anti-dumping asupra vinurilor din Uniunea Europeană vor continua, a anunţat miercuri Ministerul chinez al Comerţului. Guvernul de la Beijing intenţionează să primească reprezentanţi ai industriei pentru a realiza o "mai bună soluţie", a litigiului prin dialog şi consultări, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului.

China a lansat o investigaţie cu privire la vinurile europene la 5 iunie, după decizia Comisiei Europene de a aplica taxe provizorii la 11,8% pe panourile solare din China. La sfârşitul lunii trecute cele două părţi au ajuns la o "soluţie amiabilă" la dispută, care a permis Beijingului de a evita, de la 6 august a anului trecut, taxa de 47,6%, pe panourile lor solare directe în zona euro.

Dar acordul UE-China pe panourile solare nu închide disputa despre vinurile europene. Şi rămâne în picioare, ipoteza unui război comercial cu Europa. Ministerul chinez al Comerţului a confirmat că oricum ancheta anti-dumping şi anti-subvenţie pe vinurile din Uniunea Europeană va merge mai departe, în ciuda acordului euro-chineze pe panouri solare parafat la 27 iulie.

Imposibilitatea de a face schimburi cu China

În schimbul "sacrificiului" în problema panourilor solare (cu unele dureri de stomac pentru germani), comisarul european pentru comerţ, Karel De Gucht, a lăsat să se înţeleagă că s-ar fi mers spre un armistiţiu cu războiul vinului. Nu a fost înlăturată nici ipoteza deschiderii unei alte anchete privind exportul de echipamente de telefonie din China.

În vizorul Beijingului a ajuns sistemul de subvenţii UE pentru exporturile de vin: dar sunt ajutoare directe pentru a susţine activităţi de promovare în ţările non-UE şi nu pentru a facilita exporturile. Mai mult decât atât, acest sistem de stimulare, care datează din 2008, a primit aprobarea în cadrul WTO.

Şase companii în vizorul chinez

În ceea ce priveşte dumpingul, Beijingul merge mai departe ca un tanc, punând şase companii din sectorul vitivinicol european în vizor: compania italiană Gruppo Cevico, companiile franceze Castel Freres, Jean Maison Loron, Guyennoise şi Les Grands Chais de France şi compania spaniolă Cherubino Valsangiacomo.

Chinezii de la început au declarat că iniţiativa nu este o represalie, dar sentinţa unei instanţe din China, după reclamaţia făcută de o asociaţie de producători autohtoni. Prin urmare, ancheta va continua. Atitudinea autorităţilor chineze rămâne ambiguă: maxima deschidere care a fost acordată este aceea ca fiecare hotărâre să fie luată între asociaţiile de producători europeni şi cei chinezi. Rezultatul, însă, este amânat până la toamnă.