Se amplifică litigiile comerciale dintre Europa şi China. Beijingul se teme de izolare

(photos.com)

În ultima perioadă, litigiile comerciale dintre UE şi China s-au intensificat. Motivele litigiilor vizează de la echipamente de telecomunicaţie şi până la panouri solare, însă unii experţi nu cred în declanşarea unui adevărat război comercial.

Un astfel de conflict între doi dintre cei mai mari parteneri comerciali din lume ar fi dezastruos pentru economiile europene şi chineză, avertizează unii experţi, subliniind că Bruxelles-ul şi Beijingul au nevoie unul de celălalt.

Intensificarea tensiunilor ar putea pur si simplu să reflecte faptul că UE şi China resimt impactul unei puternice scăderi economice, potrivit unor analişti.

Pe de altă parte, China a înregistrat în 2012 cel mai scăzut nivel de creştere din ultimii 13 ani, iar UE, afectată de criza datoriilor şi de creşterea nivelului şomajului, se află în mod oficial în recesiune.

Comerţul bilateral de 546 de miliarde de dolari în 2012

"Cred că faptul că UE se află într-o spirală de creştere negativă nu poate să fie disociat de diferendele sale cu China", a afirmat recent Sergio Marchi, de la grupul Marchi, fost ministru canadian pentru Comerţ Extern şi ambasador la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC).

"În contextul în care dispar locuri de muncă, liderii europeni vor să arate electoratului lor că sunt fermi faţă de provocările pe care le reprezintă China", a mai precizat Sergio Marchi.

Ministrul francez pentru Redresare Productivă Arnaud Montebourg a fost unul dintre oficialii cei mai hotărâţi, denunţând de mai multe ori "naivitatea" europenilor faţă de partenerii lor chinezi.

"UE trebuie să fie atentă să nu meargă prea departe. China înţelege politica, dar nu îi place să fie criticată în mod public, mai ales dacă riscă să piardă imagine. Dacă decide să riposteze, UE ar putea să facă faţă unui scenariu de tip pierdere - pierdere", avertizează Marchi.

În acest context, Beijingul i-a avertizat pe europeni. "Noi sperăm că UE nu va adopta măsuri care să dăuneze ambelor părţi", a declarat recent Shen Danyang, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Comerţului.

China este pregătită să-şi "apere drepturile şi interesele legitime", în acord cu reglementările OMC şi propriile legi, a mai precizat oficialul.

"Principalii perdanţi vor fi cu siguranţă UE, industria europeană şi consumatorii europeni" în cazul unui război comercial, apreciază Zhang Hanlin, profesor la Universitatea pentru Afaceri şi Economie Internaţională din Beijing.

Anul trecut, comerţul bilateral a atins 546 de miliarde de dolari, însă deficitul comercial al UE faţă de China nu a încetat să se adâncească, depăşind 122 de miliarde.

În plus, Bruxelles-ul a avut grijă să precizeze că decizia adoptată săptămâna aceasta de a lansa o anchetă antidumping cu privire la echipamente de telecomunicaţie chineze reprezintă "o decizie de principiu" şi că uşa negocierilor pentru o soluţie amiabilă este deschisă în continuare.

China se teme de izolare

Litigiile dintre europa şi China au loc în contextul în care Beijingul se teme să nu fie izolat din punctul de vedere al comerţului la nivel mondial.

Mai mult, UE se pregăteşte să iniţieze negocieri pentru adoptarea liberului schimb cu Statele Unite, Canada şi Japonia, iar SUA au demarat negocieri pentru un Parteneriat Trans-Pacific (TPP), care are ca scop crearea celei mai vaste zone mondiale de liber schimb, cu aproximativ 10 ţări riverane Oceanului Pacific, însă fără China.

De cealaltă parte, potrivit unui oficial european, lideri chinezi au profitat de o vizită recentă la Beijing a Înaltului Reprezentant UE pentru Politică Externă, Catherine Ashton, pentru a "repune pe tapet" problema unui acord de liber schimb.

Însă deocamdată europenii preferă să negocieze un tratat bilateral de investiţii, în vederea căruia au fost lansate negocieri anul trecut, care bat pasul pe loc însă, după cum a precizat Catherine Ashton.

Un acord de liber schimb cu China poate să fie luat în calcul doar pe termen "mediu" sau "lung", a mai afirmat Înaltului Reprezentant UE pentru Politică Externă.

Faptul că CE a autorizat recent o alianţă între grupul suedez Volvo şi cel chinez Dongfeng în vederea formării unui mare concern care să fie numărul unu mondial, urmat de grupul german Daimler, este un semn că punţile de legătură dintre Bruxelles şi Beijing încă există.

Referitor la la sancţionarea chinezilor, europenii sunt totodată departe de a avea o poziţie unanimă.

În privinţa spinosului dosar cu privire la panourile solare, în cazul în care producătorii europeni sunt mai degrabă favorabili impunerii de taxe vamale, firmele din domeniu se tem de o blocare a activităţilor lor, din cauza unei eventuale creşteri a preţurilor.

"Nu există câştigători în diferendele comerciale', afirmă Louis Kuijs, economist la Royal Bank of Scotland, cu sediul la Hong Kong.

Şi eurodeputatul liberal britanic Sir Graham Watson a îndemnat în acest context "să nu se exagereze" riscurile unui conflict comercial.

"Anchetele antidumping constituie o monedă curentă în comerţul internaţional. În urmă cu patru ani, aveam probleme în domeniul încălţămintei şi în cel al sutienelor", a afirmat Sir Graham Watson, care pariază pe faptul că, în pofida unor tensiuni trecătoare, "relaţiile Bruxelles-Beijing vor continua".

CE avertizează: China, sursa majorităţii produselor periculoase importate în UE

Reprezentanţi ai Comisiei Europene (CE) au avertizat joi că majoritatea produselor periculoase, inclusiv jucării şi îmbrăcăminte, care sunt importate în Uniunea Europeană provin din China. Mai mult, în pofida promisiunilor de cooperare făcute de oficialii de la Beijing, cazurile de identificare au crescut cu 4% în 2012.

În total, 2.278 de produse fac obiectul unor alerte în UE în 2012 - inclusiv jucării şi articole vestimentare care conţin componenţi chimici cancerigeni şi interzişi, produse electronice ce prezintă defecţiuni - şi mai mult de unul din două (58%) provin din China, relevă un raport anual al RAPEX, sistemul rapid de alertă al UE pentru alte produse periculoase decât cele alimentare.

"China este unul dintre primii exportatori către UE", a declarat comisarul european pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorului.

Tonio Borg a mai precizat că "93% din jucăriile importate în UE provin din China, inclusiv Hong Kong".

Conform raportului, printre cele 2.278 de produse considerate periculoase şi retrase de pe piaţă anul trecut, 19% au fost jucării, 34% - articole vestimentare şi 11% - produse electronice. "Majoritatea jucăriilor fabricate în China sunt bune, altfel nu ar fi importate în UE", a mai afirmat Tonio Borg.

Oficialul UE a mai subliniat că reglementările aflate în vigoare în UE sunt foarte stricte şi majoritatea produselor periculoase sunt identificate în timpul controalelor vamale.

Nu mai puţin de 56% dintre identificările din 2012 s-au făcut în Ungaria, Bulgaria, Spania, Germania şi Marea Britanie. "Unele ţări sunt mai vigilente în aplicarea reglementărilor", a mai precizat Borg.

China îşi face griji cu privire la planurile SUA-UE privind un pact de liber schimb

China şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la planurile Uniunii Europene de a negocia un acord ambiţios de liber schimb cu Statele Unite, temându-se că este o manevră protecţionistă, a declarat marţi un înalt oficial al UE, citat de Reuters.

Oficialii chinezi au întrebat-o pe Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant UE pentru afaceri externe, în legătură cu această problemă, atunci când ea a vizitat Beijingul la sfârşitul lunii aprilie şi a discutat cu ministrul de externe Wang Yi şi cu alţi lideri chinezi.

Cele 27 de state membre ale UE şi Statele Unite ale Americii plănuiesc să lanseze negocierile pentru un acord transatlantic de liber schimb până la sfârşitul lunii iunie, discuţiile urmând a dura cel puţin doi ani.

China nu ştie cu siguranţă dacă planul este "o încercare de a opri comunicarea cu cei din exterior ... de a izola economia transatlantică de restul lumii sau este, aşa cum susţinem noi, o deschidere mai mare a ambelor economii?" a declarat un oficial din UE, informând jurnaliştii cu condiţia anonimatului.

UE susţine că un acord ar aduce beneficii puternice pentru Statele Unite şi UE, dar şi alte ţări ar putea beneficia de pe urma extinderii comerţului şi investiţiilor peste Atlantic.

Uniunea Europeană este cel mai mare partener comercial al Chinei.

Oficialii chinezi au ridicat posibilitatea ca Beijingul să negocieze propriul acordul de liber schimb cu UE, o perspectivă pe care oficialul UE nu a exclus-o "pe termen mediu sau pe termen lung."

Un acord comercial transatlantic ar putea creşte produsul intern brut din Europa şi SUA cu 0,5, respectiv 0,4 la sută, potrivit unui raport al Comisiei Europene, deşi ar putea dura un deceniu până când se vor produce aceste efecte.