UE, măsuri fără precedent pentru sprijinirea statelor membre în lupta cu coronavirusul

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen (Captură Foto)

Comisia Europeană a anunţat autorităţile române că va direcţiona peste un miliar de euro ţării noastre pentru combaterea efectelor epidemiei de coronavirus, astfel:

483 de milioane de euro sunt finanţare indirectă, CE urmând să renunţe în acest an la obligaţia de a solicita României să ramburseze prefinanţările neutilizate din fondurile structurale, iar alte 637 de milioane de euro vor veni din virarea avansului aferent fondurilor structurale pentru anul 2020 în cursul lunilor martie şi aprilie.

Într-o scrisoare semnată de comisarii europeni Elisa Ferreira şi Nicolas Schmit se precizează că fondurile sunt alocate pentru a sprijini sistemele de sănătate prin finanţarea achiziţiilor de echipamente de protecţie, medicamente şi teste, pentru a adapta mediul de muncă din domeniul sanitar la situaţia actuală, pentru a asigura accesul persoanelor vulnerabile la facilităţile medicale şi a oferi creditare pentru IMM-uri astfel încât să fie atenuate şocurile financiare provocate de criza COVID-19.

Totodată, într-o decizie fără precedent, Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a anunţat vineri că UE suspendă temporar prevederile Pactului de Stabilitate şi principiile bugetare impuse statelor membre - anume restricţiile ca deficitul bugetar să nu depăşească 3% din PIB.

„Nu am mai făcut niciodată acest lucru. Astăzi activăm clauza derogatorie specială. Guvernele pot injecta în economie cât au nevoie. Relaxăm regulile bugetare pentru a le permite să facă acest lucru”, a declarat von der Leyen într-o postare pe contul său de Twitter.

Decizia UE va permite guvernelor statelor membre să cheltuie după bunul plac sume pentru a face faţă crizei produse de pandemia de virus Wuhan care loveşte Europa şi economia globală, cauzând prăbuşirea pieţelor financiare şi a economiilor pe tot globul.