UE pierde unul din cei mai mari furnizori ai săi de petrol

(photos.com)

După embargoul asupra petrolului impus Iranului, ţările din Uniunea Europeană speră să acopere acest gol printr-o creştere a volumului achiziţiilor din Arabia Saudită sau Libia. Iranul a fost, în 2010, a cincea ţară de origine a importurilor europene, cu 5,7 % din total, fiind depăşit doar de Rusia, Norvegia, Libia şi Arabia Saudită. Anul trecut, potrivit datelor din primul trimestru procentul a scăzut uşor reprezentând 4,39 %, notează marţi ziarul La Vanguardia.

Deşi în ansamblul Uniunii procentul s-a redus, importurile din Iran sunt foarte relevante pentru unele ţări din UE. Peste zece state membre cumpără petrol din Iran, în principal Italia, Spania şi Grecia, care consideră piaţa iraniană principala lor furnizoare. În cazul Spaniei, Iranul a fost în 2010, principalul său furnizor de ţiţei, cu 14,6 % din total. Ministrul spaniol de externe, José Manuel García-Margallo, a asigurat că petrolul iranian reprezintă actualmente în jur de 20 la sută din importuri.

În timp ce în Italia, importurile de petrol iranian au reprezentat în 2010 circa 13,1 la sută. Ambele ţări, potrivit surselor diplomatice, ar putea recurge la Arabia Saudită, Rusia sau Irak pentru a compensa acest gol pe care îl va lăsa embargoul decretat de UE împotriva Iranului. Totuşi, potrivit marilor companii petroliere spaniole, acest lucru nu ar trebui să creeze probleme. Purtătorul de cuvânt al companiei Repsol YPR a asigurat că luna aceasta, compania a cumpărat deja 'foarte puţin' petrol din Iran şi elimină posibilitatea vreunui inconvenient, ca urmare a embargoului, având în vedere că agilitatea pieţei va permite să se recurgă la producţia de ţiţei a altor ţări, cum s-a întâmplat în timpul crizei din Libia.

Surse ale Cepsa au minimalizat, de asemenea, importanţa unei probleme în urma embargoului. Potrivit companiei, cantităţile de petrol importate erau deja 'puţin semnificative' şi vor fi înlocuite cu produse din Arabia Saudită şi de pe coasta occidentală a Africii, de unde se cumpără cea mai mare parte a petrolului.

Cel mai mare impact al embargoului impus Iranului îl va avea fără îndoială asupra Greciei. Potrivit datelor din 2010, Grecia a importat circa 14 % din petrolul său din Iran, un procent care după mai multe informaţii ar fi crescut considerabil în 2011. Motivul: condiţiile avantajoase în care Iranul vindea petrol Greciei, căreia de exemplu nu-i cerea garanţii financiare şi teama altor furnizori faţă de posibilitatea ca Atena să nu achite plăţile ca urmare a dificultăţilor sale financiare.

Cei 27 s-au angajat în faţa Atenei să o ajute să găsească furnizori alternativi care să-o ofere aclaşi tip de avantaje, astfel încât noul embargo să nu devină o povară în plus pentru economia sa vitregită. Potrivit unei surse europene, există 'bunăvoinţă' din partea mai multor producători de petrol pentru a oferi o soluţie Greciei în ciuda îndoielilor care apasă asupra economiei sale . Impactul embargoului asupra preţurilor petrolului, în general, nu se cunosc încă, dar numeroşi analişti prevăd o posibilă creştere a acestora.

Marea lovitură, totuşi, ar putea veni din partea Teheranului dacă îşi duce la îndeplinire ameninţările lansate în decembrie, când guvernul iranian a asigurat că ar putea bloca accesul petrolierelor prin Strâmtoarea Urmuz. Trecerea prin strâmtoare este considerată absolut vital pentru livrările mondiale de petrol, având în vedere că pe aici tranzitează peste o treime din transporturile de ţiţei către pieţe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe