Uite Schengen, nu e Schengen. "Aderarea nu se poate realiza dintr-o dată" [video]

Este în beneficiul Uniunii Europene ca România - care acţionează deja de mult timp ca un membru de facto al Spaţiului Schengen - să vină cu expertiza ei în acest Spaţiu, dar este evident că, din motive practice, acest lucru nu se poate realiza probabil dintr-o dată, a explicat preşedintele Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)
Andrei Pricopie
13.09.2016
Se încarcă player-ul...

Aderarea României la Spaţiul Schengen a fost unul dintre subiectele aflate pe masa discuţiilor dintre preşedintele Klaus Iohannis şi omologul său francez Francois Holland, care marţi a început vizita oficială la Bucureşti. Discuţiile au fost "foarte constructive", a ţinut să sublinieze şeful statului.

"În chestiunea Schengen, România este sprijinită de Franţa. Am discutat această chestiune astăzi cu Preşedintele Hollande şi cred că acest demers se înscrie într-un demers foarte solid şi sustenabil în cadrul Uniunii Europene. Tot vorbim despre viitorul Uniunii Europene şi atunci cred că este important să ne punem întrebarea: ce aşteaptă europeanul de rând, cetăţeanul de rând de la Uniunea Europeană? Şi eu cred că aşteaptă două lucruri, prosperitate şi securitate", a declarat Klaus Iohannis.

Potrivit preşedintelui, chestiunea securităţii externe şi interne este, evident, nu doar în atenţia cetăţenilor europeni, alegătorilor, ci este, în acelaşi fel sau poate chiar mai mult, în atenţia noastră, a politicienilor. Şi aici, dacă vorbim despre securitatea externă, este clar că o bună parte din concept se referă la asigurarea graniţei externe a Uniunii Europene.

"România, în momentul de faţă, din păcate, nu este încă membră a Spaţiului Schengen, şi aşa trebuie să ne îngrijim noi singuri de graniţele noastre, dar, dacă am trage o concluzie despre felul în care România s-a comportat în timpul crizei migraţiei, de exemplu, cu toată modestia, trebuie să spun că am făcut faţă foarte bine acestei situaţii. Acest lucru arată că România ştie foarte bine cum să apere graniţa externă a Uniunii Europene şi România acţionează de mult timp deja ca un membru de facto al Spaţiului Schengen, fiind implicată în toate formatele care se preocupă de Spaţiul Schengen şi de securitatea graniţelor.

Şi, în acest sens, aşa cum a subliniat şi domnul Preşedinte Hollande, chiar acum câteva minute, este în beneficiul Uniunii ca România să vină cu expertiza ei în acest Spaţiu. Evident, că din motive practice, acest lucru nu se poate realiza probabil dintr-o dată. Şi, aşa cum a subliniat Preşedintele Hollande, trebuie să facem cât de curând demersurile potrivite la Bruxelles pentru a beneficia, toată lumea, de securitatea aeroporturilor româneşti, adică aeroporturile, Programul PNR, securitatea în aeroporturi sunt la standardele cele mai înalte europene şi ar fi benefic pentru toată lumea ca acest pas să se facă cu cât mai repede, cu atât mai bine.

Ar fi în beneficiul evident al schimbului economic reciproc. Ar fi în beneficiul turismului, de ce nu. Ne pregătim pentru acel sezon cultural încrucişat, vor fi mulţi interesaţi, mulţi artişti care vor vrea să călătorească între ţările noastre. Sunt doar câteva din exemple şi beneficiul de securitate ar fi însemnat. Deci, pe scurt, da, ne simţim sprijiniţi de Franţa", a declarat Iohannis.

La rândul său, preşedintele Francois Holland a subliniat importanţa protejării cetăţenilor europeni. "Trebuie să le asigurăm securitatea, să controlăm frontierele externe".

"Fiecare ţară trebuie să facă un efort, ţările membre ale Spaţiului Schengen, dar şi celelalte care nu sunt membre încă, dar care aspiră. România s-a dotat prin Programul PNR pentru controlul circulaţiei persoanelor care tranzitează prin aeroporturi şi s-a dotat cu o astfel de structură importantă pentru securitatea noastră. Pentru noi este un punct esenţial în lupta împotriva terorismului, de aceea discuţiile trebuie purtate la Bruxelles pentru a vedea cum pot aduce aeroporturile române o contribuţie în Spaţiul Schengen prin eficacitatea lor", a subliniat Francois Holland.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor