Un altfel de litoral

Struguri
Struguri (MARTIN BERNETTI / AFP / Getty Images)

Consiliul Judeţean Constanţa a organizat conferinţa finala pentru proiectul „Itinerarii şi evenimente inedite din Dobrogea“, un proiect derulat şi finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007–2013 - promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare, în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică.

Practic, demersurile reprezentanţilor Consiliului Judeţean vizează stimularea turiştilor români spre judeţul Constanţa, ca destinaţie complexă şi nu doar pentru a face plajă, după cum scrie publicaţia locală Observator de Constanţa.

„De obicei, turiştii vin pe litoral pentru plajă, să se odihnească, însă puţini ştiu că la noi mâncarea este foarte bună, cel puţin acelaşi număr ştie ce obiective turistice sunt în întreg judeţul, de la Mânăstirea Dervent, Mânăstirea Sf. Apostol Andrei, cetăţile, tradiţiile etnicilor care trăiesc în Dobrogea şi până la cunoscutul brand Murfatlar, unde poţi afla cum se prepară vinul şi tot ce presupune traseul strugurilor până la vinul apreciat de români, dar şi de străini. Noi chiar asta ne-am propus: să atragem turişti care să vină în Constanţa nu doar pentru plajă, să vină să viziteze întreg judeţul, să cunoască tradiţiile şi obiceiurile“, a declarat Raluca Coman, managerul de proiect.

Proiectul a fost derulat cu fonduri europene şi a costat aproape 700.000 de lei, obiectivele turistice urmând să fie promovate prin agenţiile de turism, unităţile de cazare şi la târgurile de turism

Mihaela Tudor, consilier în cadrul Consiliului Judeţean, a precizat că este important ca turiştii să ştie că în Dobrogea sunt organizate periodic lupte tătăreşti, de exemplu, ceea ce în alte regiuni nu există.

„În broşurile realizate pe bani europeni regăsim şi promovarea nămolului de Techirghiol, cunoscut ca fiind unul dintre cele mai bune din lume, căutat atât de români, cât şi de turiştii străini, care îşi programează concediile la Techirghiol din timp. Am vrut, prin acest proiect, să atragem atenţia mai mult decât se face acum asupra potenţialului semnificativ al judeţului Constanţa, pe care ni-l dorim cu mult mai valorificat. Aceasta este ideea de promovare a acestui proiect, noi putem mai mult, iar un alt demers al meu pe care aş dori să-l pun în aplicare presupune traducerea în mai multe limbi de circulaţie internaţională a acestor broşuri, pentru ca turiştii să fie informaţi în mod concret asupra a ceea ce înseamnă potenţialul turistic din judeţul Constanţa“, a declarat Mihaela Tudor.

Din valoarea totală a proiectului au fost realizate 150.000 de broşuri tematice în limba română, pentru promovarea mai multor teme de interes local: factorii naturali şi de cură specifici judeţului Constanţa – turism balnear, eno-gastronomie, itinerarii eno-gastronomice în judeţul Constanţa şi diversitatea etnică specifică judeţului Constanţa, obiceiuri şi tradiţii, turism cultural.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură