Un avion iese de pe pistă pe aeroportul din Cluj: "Autorităţile nu şi-au făcut treaba!"

Un avion al companiei low cost Blue Air, cu 116 de pasageri la bord, a ratat aterizarea şi a ieşit de pe pista aeroportului din Cluj Napoca, în dimineaţa zilei de joi. Potrivit declaraţiilor unui pasager, pista nu era deszăpezită.
Avion Blue Air
Avion Blue Air (BORIS HORVAT / AFP / Getty Images)

Un avion al companiei low cost Blue Air, cu 116 de pasageri la bord, a ratat aterizarea şi a ieşit de pe pista aeroportului din Cluj- Napoca, în dimineaţă zilei de joi. Incidentul nu s-a soldat cu răniţi iar aeronava nu a fost avariată. Potrivit declaraţiilor unui pasager, pista nu era deszăpezită.

"Era zăpadă de jumătate de metru când m-am dat jos din avion. Pista nu a fost deszăpezită, iar comandamentul aeronavei a avut intuiţia de a întoarce aeronava şi de a nu crea o tragedie. Autorităţile nu şi-au făcut treaba. Zăpadă a fost pe toată pista pentru că comandantul a încercat să calce frâna şi nu a putut (...) dacă comandantul călca frâna brusc, vă daţi seama ce tragedie s-ar fi întâmplat. Mulţumim lui Dumnezeu că am scăpat teferi!", a declarat pasagerul.

Şi autobuzul care i-a dus către sala de aşteptare a aeroportului a derapat uşor, a mai relatat pasagerul.

"Nu ni s-a comunicat nimic. Ne-au ţinut 40 de minute în aeronavă (...) Ne-au ţinut şi ne ţin şi acum în aeroport fără mâncare, fără apă, fără nimic. Nimeni nu a ieşit să dea o explicaţie. Când ne-am dat jos era zăpadă pe pistă. A derapat puţin şi autocarul. A fost zăpadă. Nu a fost deszăpezită pista. Comandamentul aeronavei a încercat să oprească această aeronavă, dacă se punea frână ca şi când ar fi fost o pistă uscată se întâmpla o mare tragedie", a mai spus pasagerul.

Pe de altă parte, Blue Air a anunţat că a fost deschisă o anchetă, care să stabilească motivele incidentului.

"Aeronava care efectua zborul de tip charter numărul OB 9301 pe ruta Otopeni - Cluj - Barcelona, la aterizarea la Cluj a întâmpinat un incident minor, depăşind suprafaţa pistei cu aproximativ 5 - 10m. La bord se aflau 110 pasageri şi 6 membri ai echipajului. Toţi pasagerii au fost debarcaţi în condiţii normale, aceştia fiind transferaţi în terminalul de plecări unde primesc suport din partea companiei şi a aeroportului. A fost deschisă o anchetă de către CIAS (Centrul de Investigaţii şi Analiza pentru Siguranţa Aviaţiei Civile)", arată compania Blue Air, într-un comunicat.

De asemenea, o comisie de la Ministerul Transporturilor urmează să evalueze cauzele incidentului.

"Aeronava nu a fost avariată, iar pasagerii au fost debarcaţi în bune condiţii. O comisie specială de la Autoritatea Aeronautică şi de la aeroport va investiga cauzele incidentului", a declarat David Ciceo, directorul Aeroportului Internaţional "Avram Iancu" din Cluj, citat de Agerpres.