Un avocat chinez sprijină Falun Gong în China

Proeminentul avocat chinez Guo Lianhui în biroul său. Guo a postat recent un articol care apără practicanţii Falun Gong afirmând că aceştia n-ar trebui persecutaţi
Proeminentul avocat chinez Guo Lianhui în biroul său. Guo a postat recent un articol care apără practicanţii Falun Gong afirmând că aceştia n-ar trebui persecutaţi (Prin amabilitatea domnului Guo Lianhui)

"Vaste resurse financiare de stat au fost folosite o lungă perioadă de timp pentru a persecuta în întreaga Chină şi în lume un numeros grup spiritual. Aceasta este o barbarie rar întâlnită în istoria omenirii. Un avocat care nu ia atitudine pentru a apăra şi a susţine dreptatea nu este un avocat adevărat". Asta este ceea ce proeminentul avocat din China continentală Guo Lianhui a scris pe microblogul său pe 7 decembrie. Declaraţia sa este rar întâlnită în China, unde apărarea membrilor Falun Gong - grupul spiritual la care se referă Guo - întâmpină o pedeapsă severă.

Falun Gong este o practică de qigong, care a devenit extrem de populară în China în anii 1990, înainte ca regimul chinez să lanseze o persecuţie la nivel naţional împotriva lor, în 1999.

Guo şi-a continuat mesajul prin explicarea faptului că unele dintre acuzaţiile de bază folosite împotriva Falun Gong – că este o "religie heterodoxă", sau în traducerea obişnuită a termenului chinezesc un "cult malefic" – sunt lipsite de orice temei legal. Etichetele nu poartă "în mod evident nicio răspundere juridică şi nici nu pot fi folosite drept bază legală", a declarat Guo.

Guo a devenit cunoscut pe plan internaţional în 2010, când a afirmat în legătură cu un proiect de lege chinez, care căuta să permită administraţiilor locale să acapareze afacerile sau proprietăţile private după bunul lor plac: "Dacă guvernul local poate face o lege, indiferent de ce prevede Constituţia, atunci de ce mai există o Constituţie?"

În blog-ul său din această lună, Guo a exprimat cu certitudine: "Falun Gong nu este un cult; chiar şi legile chineze existente nu etichetează Falun Gong ca un cult."

Într-o încercare de a codifica persecuţia împotriva Falun Gong şi a altor grupuri religioase, autorităţile chineze au creat articolul 300 din Dreptul Penal al Republicii Populare China, care se referă la "infracţiunea de a organiza şi utiliza un cult în subminarea punerii în aplicare a legii."

Cu toate acestea, baza acestei legi a fost respinsă de analiştii juridici. Yiyang Xia, director senior de politică şi cercetare la Fundaţia drepturilor omului, cu sediul la Washington DC, scrie că "guvernul chinez nu a interzis niciodată Falun Gong din punct de vedere legal şi că nu există de fapt nicio lege cu privire la interzicerea cărţilor acestei practici spirituale."

Avocatul chinez Guo a spus în mesajul său că practicanţii Falun Gong care distribuie în China pliante despre persecuţia credinţei lor, nu încalcă nicio lege.

Guo a declarat că a fost presat de autorităţile chineze judiciare să înceteze să apere Falun Gong. El a spus că principiul apărării nevinovaţilor este responsabilitatea unui avocat, după părerea sa.

Nota editorului: Când fostul şef de poliţie din Chongqing, Wang Lijun, a fugit la Consulatul SUA din Chengdu, pe 6 februarie, acesta a iscat o furtună politică ce se află încă în plină desfăşurare. Lupta din spatele scenei este influenţată de atitudinea pe care oficialii o vor lua faţă de persecuţia împotriva Falun Gong. Fracţiunea mâinilor pătate de sânge – oficialii pe care fostul lider PCC, Jiang Zemin, i-a promovat în scopul efectuării persecuţiei – caută să evite asumarea responsabilităţii pentru crimele lor şi să îşi continue campania. Alţi funcţionari refuză să mai participe la persecuţie. Evenimentele prezintă o alegere clară pentru funcţionarii şi cetăţenii din China, precum şi pentru oamenii din întreaga lume: fie sprijină, fie se opun persecuţiei împotriva Falun Gong. Istoria va consemna alegerea fiecărei persoane în parte.