Noua conducere a regimului chinez dă semne subtile de reformă

Vicepreşedintele chinez Xi Jinping la 29 septembrie 2012. Xi Jinping a legat în mai multe ocazii supravieţuirea partidului de distrugerea corupţiei.
Vicepreşedintele chinez Xi Jinping la 29 septembrie 2012. Xi Jinping a legat în mai multe ocazii supravieţuirea partidului de distrugerea corupţiei. (Feng Li / Getty Images)

În timp ce atenţia publicului este îndreptată către deciziile noului lider al Partidului, Xi Jinping, din prima lună în poziţia de top a Chinei, alte incidente mai puţin evidente din domeniul menţinerii securităţii publice pot indica schimbări de importanţă naţională mult mai mare.

Propunerile lui Xi pentru "îmbunătăţirea stilului de muncă şi legăturii strânse cu masele", introduse la 14 decembrie, sunt în mod sigur de remarcat în ceea ce priveşte conducerea Partidului Comunist Chinez (PCC). Dar o eliberare bruscă şi masivă de petiţionari de la un centru de detenţie al petiţionarilor din Beijing - o "închisoare neagră" extrajudiciară - la începutul lunii decembrie, iar unele sentinţe dure date de instanţele de judecată de la Beijing unor persoane care interceptează petiţionarii, ar putea fi primii indicatori ai politicii care vizează dezvoltarea de legături mai strânse cu poporul chinez.

Unii observatori au remarcat o slăbire a puterii exercitate de către Comitetul pentru Afaceri Politice şi Legislative (CAPL), o structură complexă însărcinată cu menţinerea siguranţei publice. În instanţele din Beijing, câteva aparente schimbări de direcţie a orientării dure anterioare a CAPL au adus cel puţin în discuţie această posibilitate.

Zece oameni din provincia Henan care interceptau petiţionarii - membri ai publicului cu nemulţumiri, de obicei, împotriva oficialilor locali - au fost acuzaţi de Tribunalul Poporului Chaoyang din Beijing de detenţie ilegală, conform relatărilor Beijing Youth Daily în 2 decembrie. Potrivit rapoartelor, cei 10 interceptori au primit sentinţe pe perioade de la câteva luni până la un an şi jumătate. Zece petiţionari care au fost victime ale incidentului au participat în instanţă.

Deşi atât versiunea în limba engleză a China Daily cât şi microblogul oficial People’s Daily au susţinut că raportul Beijing Youth Daily a fost fals, Tribunalul Superior Municipal al Poporului din Beijing nu a negat incidentul, ci doar au replicat că nu fusese dat încă niciun verdict.

Două zile mai târziu, la 4 decembrie, Oriental Morning Post din Shanghai a obţinut o copie a unui act de acuzare împotriva lui Wang Gaowei şi a altor şase persoane care interceptau petiţionari din Henan, care a fost eliberat de Procuratura Poporului din Chaoyang, Beijing. Potrivit actului de inculpare, Wang a fost arestat pentru închiderea petiţionarilor şi acuzat la data de 17 mai de către Biroul de Securitate Publică din Beijing, de comiterea infracţiunii de detenţie ilegală.

Oriental Morning Post a obţinut, de asemenea, un verdict de la Tribunalul Intermediar al Poporului din Beijing ce sublinia hotărârea Tribunalului Districtual din Changping împotriva unei bande din închisorile negre care a participat la interceptarea petiţionarilor în luna iunie. Cele nouă persoane implicate au fost acuzate de afaceri ilegale şi detenţie ilegală şi condamnate la termenul maxim de doi ani de închisoare.

Hu Jun, proprietarul unui site al unei mişcări pentru drepturile omului, cu 17 ani de experienţă proprie în domeniul petiţiilor, a declarat ziarului The Epoch Weekly că interceptarea petiţionarilor este opera sistemului CAPL, care este ajutat de forţele de aplicare a legii de la nivel local şi de birourile publice de securitate. Unele birouri locale guvernamentale din Beijing au angajat ofiţeri nemiloşi ai securităţii de stat pentru a-i duce pe petiţionari în închisorile negre. Problemele mai mari necesitau implicarea aparatului de securitate naţională, a afirmat acesta.

Mii de petiţionari au fost în mod neaşteptat eliberaţi la începutul lunii decembrie din complexul de închisori negre din satul Jiujing, districtul Fengtai din Beijing, a raportat situl de drepturile omului 64tianwang.com, chiar dacă alte estimări au variat de la sute la mii de oameni eliberaţi dintr-o dată.

Cu toate acestea, fondatorul 64 Tianwang, Huang Qi, a declarat pentru radio german Deutsche Welle că nu contează numărul exact, ci faptul că "în Ziua sistemului juridic, toţi petiţionarii reţinuţi au fost eliberaţi".

La data de 19 noiembrie, cu două săptămâni înainte de incidentul din satul Jiujing, Comitetul de Reeducare prin Muncă din Chongqing a revocat sentinţa studentului de colegiu Ren Jianyuîn vârstă de 25 de ani şi l-au eliberat.

Ren a fost condamnat la doi ani de reeducare prin muncă pentru "incitare la subminarea puterii de stat" în septembrie 2011, deoarece a înaintat peste 100 de postări on-line cu "informaţii negative". La o zi după eliberarea sa, Ren a dat în judecată lagărul de muncă forţată din Chongqing, dar procesul său a fost respins.

La 23 noiembrie, principalele mass-media din China au raportat că autoritatea superioară a Biroului de Securitate Publică al oraşului Yunnan a abrogat sentinţa de detenţie administrativă din 19 noiembrie impusă unei ţărănci din Yunnan, Liang Yonglan. Crima ei: în urma cutremurului din Yunnan, Yiliang, în luna septembrie aceasta a îngenuncheat în faţa premierului Wen Jiabao care era în vizită, spunându-i de problemele locale de deposedare de terenuri şi a fost reţinută timp de şapte zile de către poliţia locală.

Comentatorul The Epoch Times Lin Yifeng consideră că aceste evenimente indică faptul că cele mai înalte niveluri ale Partidului Comunist din China vor iniţia reforma pe scară largă a CAPL. Cu toate acestea, He Heng, un alt comentator din cadrul The Epoch Times, susţine că aceste evenimente s-ar putea să nu fie atât de semnificative şi s-ar putea să fie supra-interpretate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe