Un cenzor al Partidului Comunist Chinez postează online o listă cu instrucţiuni de propagandă

Studenţii de la un protest Eliberaţi Tibetul protestează sub un nou panou electronic închiriat de Xinhua (a doua de sus), agenţia de propagandă a regimului chinez, în 2011, în Times Square din New York. Recent, un corector din cadrul Departamentul Central de Propagandă al regimului a publicat online o listă de orientări de propagandă şi cenzură.
Studenţii de la un protest Eliberaţi Tibetul protestează sub un nou panou electronic închiriat de Xinhua (a doua de sus), agenţia de propagandă a regimului chinez, în 2011, în Times Square din New York. Recent, un corector din cadrul Departamentul Central de Propagandă al regimului a publicat online o listă de orientări de propagandă şi cenzură. (Stan Honda / AFP / Getty Images)

Propagandiştilor comunişti chinezi le place să lucreze în secret, luând pe ascuns deciziile de a bloca, şterge, cenzura, precum şi de a redacta, într-un aer de mister oficial. Însă această acţiune tocmai a devenit mai dură după ce un corector din cadrul Departamentului Central de Propagandă a publicat online o listă de orientări ale propagandei şi cenzurii şi a oferit o naraţiune personală pentru ceea ce se presupune a fi impunerea controlului asupra mass-media.

Informaţiile au apărut pe blogul lui Zeng Li la 6 ianuarie, în timpul controversei privind cenzura Săptămânalului de Sud, un ziar liberal, din provincia Guangdong ai cărui jurnalişti au intrat în grevă, după ce Tuo Zhen, şeful de Propagandă din Guangdong, a schimbat conţinutul ediţiei de Anul Nou a ziarului.

Zeng Li, corectorul de la Departamentul de Propagandă, a explicat modul în care Tuo Zhen a aplicat un control mai strict asupra ştirilor, după ce a intrat în funcţie. Ştirile despre notele lui Zeng au fost semnalate pentru prima dată în ziarul Apple Daily, cu sediul în Hong Kong.

Zeng Li a scris că face parte dintr-o echipă menită să "se asigure că ziarul se îndreaptă în direcţia corectă, având funcţia de modelare a opiniei publice".

În postarea de pe blog-ul său acesta a precizat:

"Pentru a se asigura că ziarul poate fi publicat fără probleme, fără greşeli, Grupul Media din Sud are un grup intern de revizuire pentru controlul calităţii. Sunt un membru al grupului de revizuire. Am revizuit Săptămânalul de Sud şi l-am ajut pe redactorul-şef al ziarului să verifice calitatea ziarului săptămânal.

"În ultimii doi ani, guvernul a cerut control mai strict al ştirilor şi noi a trebuit să ne conformăm. Fiecare ediţie a avut articole care trebuiau retrase. Uneori erau două şi, uneori, erau şi câte opt. În mod normal, au existat aproximativ o duzină de articole care au necesitat revizuiri majore. Multe articole nu au ajuns să vadă lumina zilei. Reporterii s-au simţit nedreptăţiţi şi suprimaţi, dar în principiu aceştia au putut tolera situaţia.

"Din momentul când noul ministru a intrat în funcţie în mai 2012, controlul asupra Săptămânalului de Sud şi Southern Metropolis Daily a devenit fără precedent de strict. Au fost atât de multe interdicţii. Ministerul chiar a transmis Săptămânalului de Sud să şteargă dinainte subiectele selectate pentru fiecare ediţie. Reporterilor nu li s-a permis să intervieveze nicio persoană sau să scrie nimic până ce nu se aprobă subiectul. Rapoarte şi editoriale importante au fost publicate doar după ce ministerul le-a revizuit".

Apple Daily a rezumat restricţiile Departamentului de Propagandă pus în aplicare:

1. Nu intervievaţi, raportaţi sau comentaţi despre ştiri ce îl implică pe Bo Xilai, fostul secretar al Comitetului oraşul Chongqing şi pe Wang Lijun, fostul primar adjunct din Chongqing.

2. Multe branduri de băuturi alcoolice sunt suspectate că ar conţine plastifiant. Utilizaţi comunicatele de presă de la Xinhua şi minimalizaţi această ştire.

3. În judeţul Guangshan, provincia Henan, 22 de studenţi au fost înjunghiaţi într-un incident. Utilizaţi comunicatul de presă de la Xinhua, dar nu-l puneţi pe prima pagină.

4. La unele clădiri din oraşul Foshan a fost folosit nisip de mare în compoziţia materialelor de construcţie. Nu intervievaţi pe nimeni şi nu comentaţi această ştire. [Este ilegal să foloseşti nisip de mare care nu este desalinizat ca material de construcţie. Sarea de mare corodează oţelul beton şi destabilizează clădirea].

5. Există poze care circulă pe Internet cu Xi Jinping vizitând provincia Guangdong şi stând la un hotel. Nu le folosiţi.

6. Nu retipăriţi sau raportaţi privind afacerea directorului Biroului Central de Compilare şi Traduceri.

7. Faceţi doar rapoarte scurte privind cazul de corupţie al lui Qu Jianguo, fostul director al Filialei Zhuhai de la China Guangfa Bank.