Un crater mare apare din senin în Siberia, cercetătorii nu-l pot explica [video]

Crater căscat în Siberia
Crater căscat în Siberia (Youtube.com)

Un crater imens şi misterios apărut din senin în Siberia i-a determinat pe oamenii de ştiinţă să caute răspunsuri la întrebările legate de apariţia acestuia: Este de vină un meteorit? S-a folosit o armă secretă?

Gaura, care pare foarte adâncă, a fost observată de un elicopter din industria energetică, ce s-a întâmplat să zboare prin nordul Siberiei – o regiune recunoscută pentru evenimente devastatoare.

Cel mai mortal impact al unui meteorit căzut în perioada modernă – denumit explozia Tunguska – s-a desfăşurat în această regiune în 1908. Impactul a aplatizat o zonă forestieră vastă ce măsura peste 2.000 de kilometri pătraţi.

Totuşi, pe cer nu a existat nicio astfel de lumină în ultimul timp, nu s-a observat nicio explozie şi nu s-a înregistrat nici un eveniment seismic recent.

Dar gaura misterioasă este acolo.

Alarmaţi, pasagerii elicopterului au cerut pilotului să zboare deasupra misteriosului crater, potrivit Siberian Times. Iar inginerul Konstantin Nikolaev a filmat gaura şi a publicat materialul video pe youtube.

Martorii susţin că gaura este destul de mare încât un elicopter – modelul Mi8 lung de 18 metri – poate intra confortabil în ea fără să-i atingă marginile.

Teoriile despre fenomenele care ar putea cauza formarea craterului sunt aşteptate în curând.

”O echipă de cercetători a fost trimisă să investigheze gaura şi credem că va ajunge la faţa locului miercuri”, potrivit Siberian Times.

Expediţia include experţi din partea Centrului pentru Studiu al Arcticii din Rusia, şi ai Institului Criosferei pentru Ştiinţe Academice.

Aceştia vor lua probe de sol, apă, şi aer, de la faţa locului pentru a determina cauzele care au stat la formarea craterului.

Gaura se află în Regiunea Autonomă Yamalo-Nenets, la 40 de kilometri de câmpul gazifer Bovanenkovo, în vecinătatea apelor îngheţate ale Oceanului Arctic.