Un "delfin spion" rus descoperit în timp ce urmărea nave norvegiene

Delfin alb
Delfin alb (Joergen Ree Wiig/Norwegian Direcorate of Fisheries Sea Surveillance Unit)

Rusia are o echipă de spioni formată din balene şi delfini instruiţi? Norvegia suspectează acest lucru deoarece recent a descoperit un delfin alb sau beluga cu un dispozitiv foarte special în jurul gâtului, în nordul ţării.

Biologul marin Audun Rikardsen a afirmat că duspozitivul avea un suport de cameră video, precum şi o etichetă pe care era scrise Sankt Petersburg.

Rikardsen a menţionat că un om de ştiinţă rus i-a spus că nu este genul de dispozitive pe care le folosesc cercetătorii ruşi.

Rusia are o bază navală în regiune

Beluga, care ar fi dresată, a abordat în repetate rânduri unele ambarcaţiuni norvegiene care se aflau în Ingoya, o insulă arctică situată la 415 kilometri de Murmansk, unde s-a stabilit flota nordică a Rusiei. Delfinul alb sau beluga (Delphinapterus leucas) este o specie de delfin răspândită în Oceanul Arctic şi mările adiacente.

(screenshot tramite foto BBC)

Televiziunea publică norvegiană NRK a prezentat un clip video în care delfinul este eliberat din "ham".

Profesorul Rikardsen a declarat pentru BBC că dispozitivul "a fost legat strâns în jurul capului, în faţa aripioarelor şi avea nişte ştifturi". De asemenea, a spus că avea un suport de GoPro, dar nu aparatul foto.

"Un coleg rus mi-a spus că ei nu fac astfel de experimente, dar ştie că Marina a vânat delfini albi timp de ani de zile şi i-a antrenat", a declarat Rikardsen.

Animale folosite în scopuri militare

Un colonel rus, care a scris anterior despre utilizarea în scopuri militare a mamiferelor marine, a ridicat din umeri atunci când Norvegia şi-a exprimat îngrijorarea. Dar nu a negat că delfinul ar fi putut scăpa de la Marina rusă.

Intervievat de staţia rusă Govorit Moskva, colonelul Viktor Baranets a declarat: „Dacă am folosi animale pentru spionaj, chiar credeţi că le-am pune o etichetă cu un număr de telefon scris cu mesajul «vă rugăm să apelaţi acest număr?»“.

"Avem delfini militari care au roluri în luptă, nu am ascuns acest lucru", a spus colonelul. „În Sevastopol (Crimeea), avem un centru de delfini militari, instruiţi să rezolve diferite sarcini, de la analizarea fundalului mării până la protejarea unei zone în mare, uciderea scafandrilor străini şi ataşarea minelor pe navele străine“.

Centrul pentru delfini din Crimeea fusese sub controlul ucrainean, dar din 2014 este al armatei ruse, când forţele ruseşti au ocupat peninsula.

Profesorul Rikardsen, care predă la Universitatea din Tromso, a menţionat că "delfinul alb, ca şi alţi delfini şi balenele ucigaşe, sunt destul de inteligente: sunt animale arctice şi destul de sociabile, pot fi instruite ca un câine".

Alte informaţii: Spy Whale? Beluga with Russian Harness Raises Alarm in Norway