Un film de Călin Peter Netzer în cursă pentru „Ursul de Aur”

Filmul „Ana, mon amour” de Călin Peter Netzer
Filmul „Ana, mon amour” de Călin Peter Netzer (vocea.biz)

Festivalul Internaţional de Film de la Berlin (9-18 februarie) a debutat cu proiecţia în avanpremieră mondială a peliculei "Django"- primul film al francezului Étienne Colmar, despre legenda jazzului ţigănesc, Django Reinhardt şi persecutarea familiei sale de către nazişti. Ceremonia de gală, la care vor fi acordate prestigioasele premii ale Berlinalei, inclusiv Ursul de Aur, va avea loc la 18 februarie.

În competiţia oficială concurează 18 filme, dintre care 17 sunt premiere mondiale. Printre ele figurează şi lungmetrajul ''Ana, mon amour'', în regia lui Călin Peter Netzer, care are deja în palmares un Urs de Aur, obţinut la ediţia din 2013 a Berlinalei cu filmul ''Poziţia copilului''.

Filmul este o poveste de dragoste care se destramă sub presiunea celor din jur.

Actriţa Diana Cavallioti interpretează personajul principal, care dă titlul şi tonul filmului.

E o poveste foarte grea, care cred că e trăită de foarte mulţi oameni în jurul nostru şi îmi dau seama cât de superficială e privirea noastră asupra lumii”, a spus actriţa.

Al patrulea lungmetraj al regizorului Călin Peter Netzer este o adaptare a romanului „Luminiţa, mon amour", scris de Cezar Paul-Bădescu. De altfel, acesta a semnat şi scenariul, alături regizorul filmului şi de Iulia Lumânare.

În momentul în care am scris romanul, eu eram autorul, eu eram stăpânul, puteam să fac ce vreau. De data asta nu mai e. În momentul în care vezi că, de fapt, a ajuns exact ce ai pus acolo şi a fost înţeles cum ai vrut tu, n-ai cum să nu te bucuri”, a explicat scriitorul Cezar Paul-Bădescu.

La secţiunea dedicată producţiilor germane va fi prezentat şi filmul „La drum cu tata", regizat de Anca Miruna Lăzărescu. Regizoarea, născută la Timişoara în 1979, a emigrat în Germania, în 1990. A urmat cursurile Academiei de Film şi Televiziune din Munchen.

Pelicula este inspirată de povestea adevărată a unei familii de şvabi din Arad, plecată într-o călătorie prin Estul Comunist, în august 1968. Primăvara de la Praga le dă, însă, planurile peste cap.

În 1990, după ce s-au deschis graniţele, am plecat. Aveam 11 ani si abia când am început să studiez la şcoala de film regie, mi-am dat seama că sufletul şi inima mea sunt de altundeva şi că am alte poveşti de povestit decât colegii mei care vin din Germania. Eu nu cred că aş putea şi nu aş vrea şi aş găsi nedrept să povestesc o poveste de azi din România cu regulile de joc ale societăţii de azi. Nu mă simt acolo. Mă simt mult mai sigură povestind ceva din trecut”, a spus regizoarea Anca Miruna Lăzărescu.

Cea de-a 67-a ediţie a Berlinalei se va încheia pe 18 februarie.