Gheorghe Visu - cel mai bun actor la Festivalul de film de la Sarajevo

Gheorghe Visu a câştigat trofeul „Heart of Sarajevo”, acordat sâmbătă seară, la Festivalul de film de la Sarajevo celui mai bun actor, pentru rolul din producţia „Câini”, în regia lui Bogdan Mirică.
Gheorghe Visu într-o secvenţă din „Câini”, filmul de debut a lui Bogdan Mirică.
Gheorghe Visu într-o secvenţă din „Câini”, filmul de debut a lui Bogdan Mirică. (cinemarx.ro)

Acţiunea filmului este plasată în apropierea graniţei cu Ucraina. Roman, un tânăr de la oraş, ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moştenit de la bunicul său care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moşiei, Roman devine, treptat, martorul unor evenimente bizare. O senzaţie generală de ameninţare pluteşte în aer.

Descris de critici drept o combinaţie de thriller, film noir şi western modern, Câini va fi proiectat în lunile următoare în festivaluri din Canada, Danemarca, Israel, Italia, Portugalia, Suedia sau Spania.

„Mă bucur enorm că Gheorghe Visu a obţinut premiul pentru cel mai bun actor la Sarajevo. Faptul că pentru rolul ăsta a slăbit 27 de kilograme a devenit de-a lungul interviurilor un fel de anecdotă — dar pentru mine, care l-am văzut cum s-a lăsat locuit de personaj de-a lungul filmărilor, e mai mult decât atât. A fost dedicat 100% şi pentru asta nu pot decât să-i fiu recunoscător. Bineînţeles, mă bucur dublu şi pentru că filmul a luat Menţiunea Specială a Juriului — în 2014, în programul Cinelink în Sarajevo, producătoarea Marcela Ursu şi cu mine i-am cunoscut pe producătorii francezi fără de care „Câini” nu ştiu dacă ar fi fost posibil”, declară Bogdan Mirică.

Gheorghe Visu are un palmares impresionant, cu peste 40 de roluri în filme şi seriale, printre care „Toate pânzele sus” (r. Mircea Mureşan, 1977), „Faleze de nisip” (r. Dan Piţa, 1983), „Să mori rănit din dragoste de viaţă” (r. Mircea Veroiu, 1983), „Inimă de ţigan” (2007-2008). De peste 20 de ani, actorul poate fi văzut şi pe scena Teatrului Mic din Bucureşti.

Premiile câştigate la cea de-a 22-a ediţie a Festivalului de la Sarajevo se adaugă celorlalte obţinute deja: Premiul criticii – FIPRESCI pentru secţiunea Un Certain Regard la Cannes şi Trofeul Transilvania la TIFF 2016. În faza de proiect, Câini a câştigat Premiul ARTE Internaţional Relations în cadrul cinelink, la Sarajevo 2013.

Bogdan Mirică, recunoscut pentru serialul Umbre (HBO) şi aflat la debut în lungmetraj, semnează regia şi scenariul. Filmul este o co-producţie Franţa-România-Bulgaria-Qatar şi a fost realizat inclusiv cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

Filmul va fi distribuit în România, din 23 septembrie, de Transilvania Film.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură