Un milion de peşti găsiţi morţi într-un râu din Australia. Localnicii acuză autorităţile

Peşti morţi în râul oraşelului australian Menindee
Peşti morţi în râul oraşelului australian Menindee (YouTube Screenshot)

Localnicii din orăşelul Menindee, din statul australian New South Wales (NSW), s-au trezit vineri cu o privelişte dezolantă, cu peste un milion de peşti morţi în râul lor, din cauza unui val extrem de căldură.

Menindee, un oraş cu aproximativ 500 de locuitori, a fost locul mai multor evenimente de extincţie în masă a peştilor în ultimii ani. De exemplu, în 2019, înflorirea algelor pe o distanţă de 40 de kilometri a fost acuzată de moartea a sute de mii de peşti.

Un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Industrii Primare (DPI) a declarat pentru news.com.au că aproximativ "un milion de peşti, predominant heringi (Bony Bream), au fost afectaţi, precum şi un număr mai mic de alte specii cu corpuri mari, cum ar fi Murray Cod, Golden Perch, Silver Perth şi Carp".

"Acest eveniment este în curs de desfăşurare, în timp ce un val de căldură în vestul NSW continuă să pună şi mai mult stres asupra unui sistem care s-a confruntat cu condiţii extreme din cauza inundaţiilor pe scară largă", a declarat purtătorul de cuvânt.

În perioadele de inundaţii, populaţia de hering creşte foarte mult, iar când debitele revin la niveluri mai normale, se poate înregistra o mortalitate semnificativă.

De asemenea, aceştia pot fi mai sensibili la stresul de mediu, cum ar fi nivelurile scăzute de oxigen din apă, în special în condiţii extreme, cum ar fi temperaturile ridicate care se înregistrează în prezent în zonă.

"Aceste decese de peşti sunt legate de nivelurile scăzute de oxigen din apă (hipoxie) pe măsură ce apele de inundaţie se retrag", a declarat purtătorul de cuvânt al DPI.

"Volume semnificative de peşti, inclusiv crap şi hering, nutrienţi şi materie organică din zona inundabilă sunt concentrate înapoi în canalul râului. Vremea caldă actuală din regiune exacerbează, de asemenea, hipoxia, deoarece apa caldă reţine mai puţin oxigen decât apa rece, iar peştii au nevoie de mai mult oxigen la temperaturi mai ridicate", a continuat el.

Mai multe agenţii din NSW, inclusiv Water NSW şi consiliul local, continuă să colaboreze pentru a interveni.

Gestionarea necorespunzătoare a apei şi starea de sănătate precară a râului Darling din bazinul Murray Darling au fost invocate de către localnici ca fiind o cauză potenţială a deceselor în masă, dar DPI a negat acest lucru în trecut.

Totodată, localnicii au criticat o decizie a Autorităţii Bazinului Murray Darling de a goli lacurile Menindee în 2014 şi 2017, pentru a satisface cererile de apă în aval.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe