Un motor cu gaz de la GE pune în mişcare un proiect inovator de extindere a cogenerării de energie

Ceremonia  oficială de inaugurare a noii centrale GE prin cogenerare din localitatea Rosenheim, Germania: (De la ST  la DR) - Primarul localităţii Rosenheim, Gabriele Bauer, Ministrul de Stat Bavarez al Mediului şi Sănătăţii, Dr. Marcel Huber, Preşedintele Centralei Stadtwerke Rosenheim, Dr. Götz Brühl, şi Karl Wetzlmayer, Director General GE Jenbacher
Ceremonia oficială de inaugurare a noii centrale GE prin cogenerare din localitatea Rosenheim, Germania: (De la ST la DR) - Primarul localităţii Rosenheim, Gabriele Bauer, Ministrul de Stat Bavarez al Mediului şi Sănătăţii, Dr. Marcel Huber, Preşedintele Centralei Stadtwerke Rosenheim, Dr. Götz Brühl, şi Karl Wetzlmayer, Director General GE Jenbacher (prin bunăvoinţa Grayling)
Oana Moisescu
11.04.2013

În localitatea Rosenheim din Germania a fost inaugurată o centrală de producere a energiei electrice şi termice prin cogenerare. Cel mai mare motor cu gaz GE Jenbacher va acoperi 40% din necesarul de electricitate şi 20% din cel de energie termică al localităţii.

  • Cel mai mare motor cu gaz Jenbacher de la GE pune în mişcare un proiect inovator de extindere a cogenerării
  • Instalarea motorului J920 FleXtra contribuie la obiectivul Germaniei de a produce prin cogenerare 25% din totalul necesarului energetic al ţării până în anul 2020
  • Proiectul ilustrează rolul soluţiilor de energie distribuită de la GE în promovarea securităţii energetice în Europa

Planul de tranziţie energetică al Germaniei „Energiewende” pune accentul pe creşterea eficienţei energetice industriale, prin urmare Ministrul de Stat Bavarez al Mediului şi Sănătăţii, Dr. Marcel Huber, împreună cu alţi lideri din sectoarele public şi privat, au sărbătorit inaugurarea oficială a centralei de cogenerare municipale Stadtwerke din oraşul Rosenheim.

„Planul de tranziţie energetică „Energiewende” poate fi îndeplinit numai printr-un efort de cooperare, la care să contribuie şi furnizorii municipali. Investiţiile în centrale inovatoare, moderne creează o bază importantă pentru reuşita planului de tranziţie energetică”, a declarat Huber.

Elementul central al proiectului este cel mai mare motor cu gaz Jenbacher de la GE (NYSE: GE), modelul J920 FleXtra de 9,5 megawaţi (MW), certificat ecomagination. Noua soluţie energetică flexibilă de la GE beneficiază de un plus de inovaţie, putere şi eficienţă, astfel încât clienţii să poată face faţă priorităţilor energetice şi de protecţie a mediului.

Structurile CHP integrate ale Stadtwerke Rosenheim includ şi o instalaţie de incinerare a deşeurilor şi patru motoare Jenabacher instalate în prealabil—trei motoare J620 de 3,35 MW şi o unitate J624 cu turbocompresor în două trepte de 4,4 MW. Unitatea de cogenerare modernizată a companiei de utilităţi (36,1 MW energie electrică şi 43,8 MW energie termică) acoperă în prezent 40% din necesarul de energie electrică şi 20% din necesarul de energie termică al localităţii Rosenheim, care are peste 61.000 de locuitori.

Germania intenţionează să închidă centralele nucleare rămase până în anul 2022. Pentru a înlocui cantitatea imensă de energie electrică de bază produsă de centralele nucleare cu emisii scăzute de carbon, planul de tranziţie energetică al guvernului prevede utilizarea pe scară mai largă a gazelor naturale şi resurselor regenerabile, precum şi a tehnologiilor care asigură eficienţă energetică.

Prin instalarea modelului J920 FleXtra, Stadtwerke Rosenheim îşi adaptează centrala de cogenerare astfel încât să contribuie mai eficient la realizarea obiectivului Germaniei de a produce prin cogenerare 25% din necesarul energetic total al ţării până în anul 2020. Proiectul este un exemplu şi pentru alte ţări care îşi propun să instaleze noi sisteme CHP pentru a-şi îndeplini obiectivele de eficienţă energetică şi protecţia mediului prevăzute la nivelul Uniunii Europene.

Noul J920 FleXtra aduce importante beneficii ecologice oraşului Rosenheim. Sistemul CHP J920 pe baza de gaze naturale asigură energie electrică şi termică (apă caldă) localnicilor şi clienţilor industriali, cu o amprentă de carbon mai restrânsă decât centralele electrice convenţionale, susţinând eforturile Germaniei de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 40% până în anul 2020. De asemenea, timpul de pornire extrem de scurt al motorului J920 FleXtra îmbunătăţeşte flexibilitatea operaţională a centralei Stadtwerke Rosenheim, contribuind la eliminarea problemelor de intermitenţă, cauzate de adăugarea mai multor resurse eoliene, solare şi regenerabile.

„Noua centrală de cogenerare prevăzută cu tehnologia motorului cu gaz J920 FleXtra de la GE ne va permite să oferim clienţilor industriali şi rezidenţiali energie electrică şi termică fiabilă, eficientă şi mai flexibilă,” a declarat Dr. Götz Brühl, CEO al Stadtwerke Rosenheim.

Modelul J920 FleXtra de la GE asigură cea mai mare eficienţă electrica din clasa de 10 MW şi a fost proiectat să atingă o remarcabilă eficienţă electrică de 48,7% şi o eficienţă de aproximativ 90% în regim de cogenerare. Datorită modelului inovator al turbocompresorului în două trepte, motorul J920 FleXtra va permite centralei Stadtwerke Rosenheim să contribuie la îndeplinirea obiectivului Germaniei de a-şi îmbunătăţi productivitatea energetică – aferentă consumului de energie primară – cu 2,1% pe an.

În calitate de principal producător de motoare cu gaz, GE a valorificat cei peste 50 de ani de experienţă în producţia de energie pentru a dezvolta cel mai nou motor Jenbacher. Dezvoltarea motorului J920 FleXtra a însemnat mai mult de jumătate de milion de ore dedicate proiectării, analizei, testării şi verificării produsului. Echipa a folosit instrumente inovatoare de analiză şi diagnosticare, utilizând şi tehnologii şi metodologii create de operaţiunile tehnologice globale ale GE şi de Centrul de Cercetare Globală.

GE şi Stadtwerke Rosenheim au cumulat aproape un deceniu de cooperare şi inovare în domeniul motoarelor cu gaz, prin urmare compania de utilităţi este asociatul ideal pentru prezentarea modelului J920 FleXtra, a adăugat Wetzlmayer.

Despre J920 FleXtra

Utilizarea unui motor J920 FleXtra la o eficienţă electrică de 48,7% — cu peste 1,5% mai mare decât motoarele cu gaz comparabile — asigură capacitatea necesară pentru a produce peste 76 milioane kwh de energie electrică, suficientă pentru a alimenta cu energie mai mult de 18.500 gospodării europene, timp de un an. Folosirea motorului J920 FleXtra permite:

  • reducerea consumului de gaze naturale cu peste 6,4 milioane kwh pe an.
  • scăderea emisiilor de CO2 cu aproximativ 1.500 tone pe an, echivalentul unor emisii anuale de CO2 produse de aproximativ 800 de autovehicule pe drumurile europene.

În regimul de cogenerare, motorul J920 FleXtra asigură o eficienţă de aproximativ 90%—faţă de o medie de aproape 50% obţinută prin producţia separată de energie termică şi electrică a unui un cazan pe baza de gaze naturale şi livrarea energiei electrice în reţeaua UE. Pe parcursul unui an, motorul J920 FleXtra permite:

  • economisirea unei cantităţi de peste 130 milioane kwh de energie primară, echivalentul energiei produse de peste 76.000 barili de petrol.
  • reducerea emisiilor de CO2 cu peste 7.800 tone, echivalentului emisiilor de CO2 a peste 4.100 de autovehicule pe drumurile europene.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor