Un savant nu s-a spălat 12 ani ca să protejeze bacteriile de pe piele

Dave Whitlock, MIT
Dave Whitlock, MIT (Captură Youtube)

De ce se rostogolesc caii vara în praf sau în noroi? Aceasta a fost întrebarea care l-a determinat pe savantul chmist Dave Whitlock de la MIT să nu facă duş timp de un deceniu pentru a ajuta la protejarea “bacteriilor bune” de pe piele.

În loc să facă duş, inginerul în chimie obişnuia să îşi stropească pielea de două ori pe zi cu Mother Dirt, un produs care conţine bacterii vii. Mother Dirt este produs de o companie din Cambridge, AOBiomein, unde Whitlock este co-fondator.

“Nu am făcut duş de peste 12 ani”, a declarat Whitlock. “Nimeni nu a făcut teste clinice pe oamenii care se spală zilnic. Aşadar, care este fundamentul pentru care să presupunem că aceea este o practică bună?”

Whitlock a preluat ideea de la o prietenă care l-a întrebat despre obiceiul pe care îl au caii vara. “Singura cale prin care caii ar fi putut să ajungă la acest comportament este aceea ca ei să fi obţinut beneficii evolutive substanţiale din aceasta”, a declarat Whitlock, citat de Daily Mail.

Oamenii trebuie să se reconecteze cu mediul lor înconjurător, susţine Jasmina Aganovic de la AOBiomein. “Nu mai petrecem atât de mult timp în aer liber precum obişnuiam; nici măcar copiii mici [din prezent]”.

Ea a adăugat că oamenii au făcut confuzie între “curat şi steril”, ceea ce a dus la afectarea echilibrului natural al microbiomului pielii.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură