Un spital al Partidului Comunist Chinez ascunde secrete întunecate

Intrarea în spitalul Militar 301 din Beijing, unde sunt îngrijiţi liderii Chinei.
Intrarea în spitalul Militar 301 din Beijing, unde sunt îngrijiţi liderii Chinei. (Liu Jin / AFP / Getty Images)

Spitalul Militar 301 din Beijing este considerat a fi unitatea medicală unde au fost trataţi mulţi membri de rang înalt ai Partidului Comunist Chinez (PCC). Acesta a fost, de asemenea, utilizat pentru a scăpa de sau pentru a "trata" rivalii politici, şi, prin urmare, adevărata lui istorie are probabil multe secrete.

Despre fostul lider Deng Xiaoping, fostul preşedinte Li Xiannian şi unul dintre cei "opt bătrâni", Wang Zhen, se ştie că au primit tratament la Spitalul Militar 301, care este oficial cunoscut sub numele de Spitalul General al Armatei de Eliberare a Poporului Chinez.

Spitalul a primit porecla "301", deoarece a fost şcoală înainte ca să fie transformat în spital, în 1957, conform deciziei Comitetului Central şi Comitetului Militar Central, păstrându-şi vechiul nume. Mai există un spital pentru înalţii funcţionari, Spitalul 305, unde se spune că fostul lider Mao Zedong ar fi primit tratament, potrivit lui Wang Juntao, fostul redactor al săptămânalului interzis Economic Studies Weekly.

"Clădirea de Sud" a spitalului este zona cea mai bine păzită, potrivit unui raport al China News Week, publicat la începutul acestei săptămâni. Pentru a intra sau a ieşi din clădire sunt necesare permise speciale, toate uşile fiind păzite atent, trei paznici patrulând în mod constant perimetrul. Raportul a afirmat că acolo membrii Comitetului Central al PCC primesc tratamente medicale.

Li Yantang, medic la Spitalul 301, şi-a amintit că fostul lider Deng Xiaoping a fost operat în clădirea de sud în 1976. Pentru a păstra secretul operaţiei lui Deng, tot etajul cinci al clădirii a fost golit, fiind puse la dispoziţie exclusiv pentru Deng un birou privat, săli de conferinţe şi un lift privat.

Ren Baiming, un comentator social chinez, a declarat într-un interviu pentru televiziunea NTD că mulţi membri ai grupului de conducere al PCC şi-au trimis rivalii politici la Spitalul 301, în timpul luptelor interne.

"Acest lucru înseamnă că [adversarii lor] sunt sub controlul complet al rivalilor lor politici", a spus Ren. El a lăsat să se înţeleagă că unii dintre aceşti funcţionari au murit după ce au fost "trataţi" la spital.

De exemplu, fostul preşedinte chinez Yang Shangkun a fost trimis la unitatea medicală pentru o răceală, dar a murit la scurt timp după aceea, a susţinut Ren. La acel moment, Zeng Qinghong era preşedintele Biroului Central.

În cartea "Orice pentru putere: Povestea adevărată a lui Jiang Zemin din China," scrisă de Consiliul editorial al The Epoch Times, s-a indicat că după ce "Deng Xiaoping a murit în februarie 1997, la vârsta de 92 de ani, fostul preşedinte Yang Shangkun avea o stare bună de sănătate. Dar Yang l-a dezaprobat pe Jiang Zemin (care a devenit şeful PCC) pentru promovarea aleatorie de generali noi şi mituirea sau pedepsirea oamenilor."

"Yang l-a criticat de multe ori pe Jiang în timpul întâlnirilor cu oficialii militari," iar în 1998 i-a spus lui Jiang că dacă va continua, "armata va fi distrusă", potrivit cărţii.

Ren a relatat că Jiang "a vrut să-l zdrobească pe Yang şi pe familia sa," şi, prin urmare, "Yang, care era sănătos în acel moment, a fost trimis la Spitalul 301 pentru a primi tratament pentru o răceală şi a murit la scurt timp după aceea."

"S-a suspectat pe scară largă că moartea [lui Yang] a fost comandată de Jiang Zemin," a spus Ren.

Ren susţine că, după moartea lui Yang, în 1998, mulţi foşti oficiali de rang înalt ai PCC au ajuns să se teamă de Spitalul 301. El a spus că chiar şi Jiang Zemin se temea să fie tratat la acest spital, după ce Hu Jintao a preluat controlul asupra ţării.

"[Jiang] nu va merge acolo, cu excepţia cazului în care este nevoit. El întotdeauna merge la un spital din Shanghai pentru tratament", a susţinut Ren.

Rapoartele sugerează că, după ce Wang Lijun, fostul şef al poliţiei din Chongqing sub Bo Xilai, a încercat să caute azil politic la un consulat american din Chengdu, el a primit tratament psihiatric la Spitalul 301.

China News Week a raportat că Spitalul 301 este şi locul în care oficialii de rang înalt ai PCC conspiră unii împotriva altora. Politicianul la nivel înalt, Wang Zhen, a vizitat spitalul pentru a comunica cu Deng Xiaoping şi cu Yun Chen, un alt lider influent, pentru a complota la răsturnarea "Bandei celor patru", care a ajuns cunoscută în timpul ultimelor etape ale Revoluţiei Culturale, în 1970.

Nota editorului: Când fostul şef de poliţie din Chongqing, Wang Lijun, a fugit la Consulatul SUA din Chengdu, pe 6 februarie, acesta a iscat o furtună politică ce se află încă în plină desfăşurare. Lupta din spatele scenei este influenţată de atitudinea pe care oficialii o vor lua faţă de persecuţia împotriva Falun Gong. Fracţiunea ce are mâinile pătate de sânge – oficialii pe care fostul lider PCC, Jiang Zemin, i-a promovat în scopul punerii în aplicare a persecuţiei – caută să evite asumarea responsabilităţii pentru crimele lor şi să îşi continue campania. Alţi funcţionari refuză să mai participe la persecuţie. Evenimentele prezintă o alegere clară pentru funcţionarii şi cetăţenii din China, precum şi pentru oamenii din întreaga lume: fie sprijină, fie se opun persecuţiei împotriva Falun Gong. Istoria va consemna alegerea fiecărei persoane în parte.